Tilen Božič in Metod Dragonja v ekipi nove finančne ministrice?

Bodoča ministrica Mateja Vraničar Erman se je pogovarjala tudi z njima, sodelavce bo predstavila po sredinem imenovanju

Objavljeno
20. september 2016 19.19
hočevar zaslišanje
Miha Jenko, Zoran Potič
Miha Jenko, Zoran Potič

Ljubljana – Državni zbor bo jutri glasoval o novi ministrici za finance Mateji Vraničar Erman - njeno imenovanje seveda ni pod vprašajem - v teku pa je tudi kadrovska rekonstrukcija ministrstva za finance, na katerega se, neuradno, vrača nekdanji državni sekretar Metod Dragonja.

»Mateja Vraničar Erman bo sodelavce predstavila po imenovanju, se je pa o sodelovanju pogovarjala z različnimi ljudmi, tudi z Metodom Dragonjo – vendar ne za mesto državnega sekretarja – in s Tilnom Božičem,« so nam z ministrstva odgovorili na vprašanji, ali drži, da naj bi novi državni sekretar na MF postal sedanji poslanec SMC Tilen Božič in da se na ministrstvo vrača nekdanji dvojni državni sekretar Metod Dragonja. Slednjemu tudi po naših podatkih ni bilo ponujeno mesto državnega sekretarja, kar posledično verjetno pomeni, da je v igri za mesto v kabinetu bodoče ministrice.

Ali se res vrača na ministrstvo, smo sicer povprašali tudi Dragonjo, a odgovora nismo prejeli.

Božič za državnega sekretarja?

Glede na to, da Mateja Vraničar Erman doslej kot državna sekretarka bdi nad davki in državnim proračunom, bo po imenovanju morala najprej poskrbeti za naslednika. Tu sicer velja za favorita primorski poslanec in podpredsednik parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko Tilen Božič (34), ki je po izobrazbi ekonomist, pred vstopom v politiko pa je deloval kot davčni svetovalec in direktor podjetja Protokorp računovodstvo.

Poslanec SMC Božič nam je potrdil, da je bil na pogovoru s prihodnjo ministrico Matejo Vraničar Erman o možnosti, da bi ga vzela v svojo ekipo kot državnega sekretarja.

Informacija, da poslanec odhaja na položaj državnega sekretarja ni nič nenavadnega, saj se je v preteklosti že več poslancev preselilo iz poslanskih klopi med vladne funkcionarje. Božičev primer je zanimiv v luči razpletanja interpelacije zoper ministra za infrastrukturo in promet Petra Gašperšiča. Božič je v pogovoru za Delo pojasnil, da bi morebitna selitev na finančno ministrstvo zanj predstavljal predvsem strokovni izziv, zanika pa kakršne koli zakulisne zgodbe okoli kupovanja podpore ministru Gašperšiču med poslanci.

»To odločno zanikam, ker po finančni plati grem na slabše in ne na bolje, saj je plača državnega sekretarja nižja od poslanske. Po tej logiki naj bi me podkupili z več dela in manj plačila,« pravi Božič. Po drugi strani priznava, da bi z njegovo selitvijo na MF dobila stranka SMC večji vpogled v delovanje ministrstva.

Nadzor nad državnimi milijardami

Kadrovsko prestrukturiranje na finančnem ministrstvu ima seveda tudi močan politični kontekst. Po odhodu Dušana Mramorja, ki je veljal za ministra iz kvote Cerarjeve stranke, in ob skorajšnjem prihodu nove ministrice, ki je po mnenju poznavalcev bližje stranki SD, v SMC očitno ne stojijo križem rok.

Ministrstvo za finance ki kroji državni proračun, težak 9,4 milijarde evrov, in tudi samo razpolaga z delom tega proračunom, težkim dobre tri milijarde evrov, je pač trdnjava, ki jo vedno želi zasesti vsaka vladajoča stranka, saj s tem pridobi strateški vpliv na javne finance, upravljanje in prodajo državnega premoženja, privatizacije, plače javnih uslužbencev in druge politično pomembne zgodbe.

Državni sekretarki na ministrstvu za finance ste sicer zdaj še Irena Sodin in pa Miranda Groff Ferjančič, zadolžena za upravljanje javnega premoženja, ki je julija nadomestila Metoda Dragonjo in tudi velja za blizu SMC.