Tillerson Slovenijo in Hrvaško poziva k dialogu

Erjavca je ameriški sekretar Tillerson v pismu opozoril, da se ZDA glede arbitraže ne bodo postavile na nobeno stran.
Objavljeno
08. november 2017 13.12
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana − Pismo ameriškega državnega sekretarja Rexa Tillersona, ki je bilo naslovljeno na zunanjega ministra Karla Erjavca, ne omenja arbitražnega sporazuma, a ga hkrati tudi ne zanika. Tako Slovenijo kot Hrvaško pa poziva k dialogu, kar Slovenija razume kot poziv k dialogu o uveljavitvi razsodbe arbitražnega sodišča, je danes na seji OZP dejal Erjavec.

Zunanji minister je pismo prejel sredi oktobra, gre pa za Tillersonov odgovor na Erjavčevo pismo v začetku julija. V njem je vodja slovenske diplomacije po lastnih navedbah glede na takratno stališče ZDA, da gre glede arbitraže za dvostransko vprašanje med Slovenijo in Hrvaško, želel v pismu pojasniti, da ima arbitražni spor širši pomen tako v pravnem smislu kot razmer v regiji ter da gre za del mednarodnega prava.

»Vemo, da so ZDA zavezane k spoštovanju mednarodnega prava in odločitev sodišč, zato sem želel ta pravni vidik osvetliti, da tukaj ne gre samo za dvostransko vprašanje. Seveda lahko govorimo, da gre za dvostransko vprašanje, ko govorimo o uveljavljanju arbitražne razsodbe, tukaj potrebujemo dialog in sodelovanje,« je dejal Erjavec.

Zanikal je navedbe, češ da je Tillersonovo pismo nakazovalo, da je retorika ZDA povsem enaka hrvaški retoriki. »V tem pismu ne boste zasledili navedb, da ni treba spoštovati arbitražne odločbe, da ni zavezujoča, da ne obstaja, to so ponavadi stališča hrvaške strani. Da tukaj ne gre za mednarodno pravo in podobno,« je še dejal.

ZDA na nobeni strani

Tillerson v pismu tudi opozarja, da se ZDA ne bodo postavile ne na stran Slovenije ne Hrvaške, ker sta obe državi članici zveze Nato in ker so ZDA pomemben strateški partner obeh držav, je še pojasnil zunanji minister.

Slovenija si po njegovih besedah želi, da bi ZDA jasneje izrazile, da je treba arbitražne razsodbe upoštevati, da so zavezujoče in da velja mednarodno pravo, zlati v luči stališča ZDA, ko gre za vprašanje Južnokitajskega morja. Tam so zelo jasno povedale, da so odločbe sodišč in arbitraž zavezujoče in da je treba mednarodno pravo spoštovati, je še dejal Erjavec in napovedal, da bo poskušal ob prvem srečanju s Tillersonom še bolj natančno pojasniti, zakaj je pomembno spoštovanje arbitražnega razsodbe, zlasti z vidika stabilnosti regije Zahodnega Balkana.

Erjavec je tudi zanikal navedbe, da bi bilo Tillersonovo pismo tudi posledica dogodkov v Sloveniji, zlasti v povezavi z domnevnim iranskim pranjem denarja prek NLB, in da bi bila vsebina pisma vezana na odnose med Slovenijo in Rusijo.