Diplomatska ofenziva za uveljavitev arbitražne sodbe

Blejski strateški forum posvečen razpravam o spremembah zaradi digitalizacije in globalizacije. Rdeča nit srečanj tudi arbitraža.

Objavljeno
04. september 2017 19.54
Strateški forum Bled 2017
Saša Vidmajer
Saša Vidmajer
Bled - Začel se je strateški forum, letos je pod naslovom Nova realnost posvečen najaktualnejšim vprašanjem globaliziranega, digitaliziranega sveta. Odprtje je bilo v znamenju arbitražnega spora s Hrvaško, premier Miro Cerar je pred velikim avditorijem zatrdil, da bo Slovenija sodbo uresničila.

Ob odprtju konference so predsednik republike Borut Pahor, premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec poudarili pomembnost spoštovanja vladavine prava, na tem je utemeljena Evropska unija. Predsednik vlade se je pred tem srečal s podpredsednikom komisije Fransom Timmermansom, ta je ob prihodu na konferenco spomnil, da je bila arbitraža med prvimi zavezami Hrvaške v pristopnih pogajanjih z EU. Ponovil je, da bi razsodbo morali spoštovati obe strani.

Pomembnost spoštovanja razsodbe oziroma zavezanost implementaciji mednarodnih pogodb je poudarila tudi visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini na srečanju z zunanjim ministrom. Po besedah Erjavca bo diplomacija med konferenco poudarjala »nespremenljivost tega, da članica Unije ne spoštuje mednarodnega prava«.

V središču razprave voditeljev, ki je sledila, so bili izzivi, ki jih za politiko, gospodarstvo, varnost in družbo pomeni hitro spreminjajoči, soodvisni svet. Generalni sekretar OECD Angel Gurría je govoril o gospodarski rasti, ki še vedno ni na ravni pred krizo, brezposelnosti in neenakosti, nezaupanju v politiko. Timmermans je omenil več optimizma v Evropi, zaradi volilnih izidov ter streznitve po brexitu in Trumpovi zmagi. V razpravi sta sodelovala še nova srbska preimerka Ana Brnabić in bivši predsednik Danilo Türk, ta je omenil potrebo po novi solidarnosti v EU.

Posvečen spremembam zaradi digitalizacije in globalizacije

Razprave o arbitraži bodo rdeča nit številnih blejskih srečanj, po oceni Mladike bi pritisk prej ali slej moral prinesti učinek. Na konferenco prihaja tudi hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić, dvostranskega srečanja z vodjo tukajšnje diplomacije ni na dnevnem redu. V sredo pa bosta ministra sedela za skupno mizo v okviru neformalnega zasedanja Pobude za jugovzhodno Evropo.

Letošnji 12. strateški forum so naslovili Nova realnost, posvečen je velikanskim spremembam zaradi digitalizacije in globalizacije, zaradi katerih je svet vse bolj povezan in zaradi česar se je spremenilo tudi naše dojemanje stvarnosti. Današnje omizje voditeljev se je ukvarjalo z vprašanjem modelov, tem, ali delujejo, pa z vse manjšim zaupanjem v politiko in načine, kako mobilizirati mlado generacijo. Generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj Angel Gurría je pripomnil, da ne moremo biti več osredotočeni samo na produktivnost, nujna je vključujočnost. Podpredsednik Timmermans je omenil angažma mladih, spremembe, ki so možne, če se vključijo v institucije. Srbska premierka Ana Brnabić je poudarila, da je Srbija strateško opredeljena za EU, sicer je poudarila digitalizacijo in izobraževanje. Nekdanji predsednik Danilo Turk je govoril o pomembnosti solidarnosti v Uniji, o tem zdaj ni vizije.

Potem ko je udeležence konference nagovorila visoka predstavnica Unije Federica Mogherini, je sledilo omizje o novi viziji. Občutek nestabilnosti in negotovosti je del nove geopolitične stvarnosti, mednarodne razmere so nepredvidljive, ti izzivi zahtevajo ukrepanje. Razprava je problematizirala svet nestabilnosti, okoljskih sprememb in konfliktov. Sodelovali so turški zunanji minister Mevlüt Çavuşoğlu, vodja vatikanske diplomacije Paul Gallagher, namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksej Meškov in madžarski vodja diplomacije Peter Szijjart.

Sledil je pogovor s slovaškim zunanjim ministrom Miroslavom Lajčakom, predsedujočim prihajajočega 72. zasedanja generalne skupščine ZN. Razprava je načela najaktualnejše teme na dnevnem redu svetovne organizacije in na mednarodni agendi nasploh.

O izzivih pred Evropsko unijo

O Evropi in svetu v 21. stoletju sta v neformalnem pogovoru zvečer razpravljala francoski politolog Jacques Rupnik in evropska poslanka Tanja Fajon. Evropska unija je pred velikimi izzivi, postavlja se vprašanje, ali jim bo kos. Aktualne so predvsem dileme, kako naj se Evropa spopada s čedalje globljimi ekonomskimi in političnimi neenakostmi v EU in zunaj nje, kako naj obnovi zaupanje v demokracijo med mladimi.

Prvi dan se je končal s »polnočno razpravo« o lažnih novicah in o tem, ali mediji še vedno potrebujejo urednike. Vse večja vloga svetovnega spleta in družbenih omrežij, na katerih vsakdo lahko deli svojo različico resnice in širi dezinformacije, je povzoročila fragmentacijo realnosti. Fenomen »fake news« je s predsedniškimi volitvami v Združenih državah ter spremenjenimi pravili politične igre in vlogo medijev postal pomembna tema, danes so o njem razpravljali predstavniki Facebooka, Monda, Guardiana.

Blejski forum vsako leto poteka hkrati na politični in gospodarski ravni, pred tem je bil tudi forum mladih, tokrat o prepletanju virtualnega, digitalnega in stvarnega. Sredine politične razprave bodo obravnavale človekove pravice, globalno jedrsko upravljanje, vodne vire, EU v spremenjenem svetu, tvitanje v mednarodni politiki, razmere v Sredozemlju in perspektive Zahodnega Balkana. To je stalnica vsakoletnih razprav. Gospodarski del bo namenjen inovacijam, njihovemu pomenu za prihodnost.