Tonin in Tanko predstavila interpelacijo proti Vebru

Vebercom: če premeir Miro Cerar v ponedeljek ne predlaga odstavitve ministra, bosta to predlagali dve opozicijski stranki

Objavljeno
27. marec 2015 14.29
Odbor DZ za Obrambo
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Vsebino interpelacije proti obrambnemu ministru Janku Vebru (SD) sta v državnem zboru popoldne skupaj predstavila vodji poslanskih skupin NSI Matej Tonin in SDS Jože Tanko.

Desni opozicijski stranki sta pripravili vse za sprožitev postopka, prvi podpisnik bo Matej Tonin, formalno pa bodo z vložitvijo dokumenta počakali do ponedeljka opoldne.

Če premier Miro Cerar do takrat parlamentu ne bo predlagal odstavitve ministra, bosta opozicijski stranki zahtevali razpravo o delu ministra in razrešitev Janka Vebra.

Preberite: objavljamo del osnutka interpelacije (.pdf)

V interpelaciji mu bodo očitatli zlorabo obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo in kršitev zakona o obrambi, kar je minister  zagrešil z naročilom zbiranja podatkov in informacij o prodaji Telekoma Slovenije, s čemer si je po mnenju poslancev SDS in NSi pridobil informacije za zasebne oziroma strankarske namene.

Očitajo mu tudi zavajanja parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami in javnosti, ker je do 23. 3. 2015 zagotavljal, da ne obstaja noben pisni dokument, ki bi ga glede prodaje Telekoma Slovenije na podlagi njegovega naročila pripravila Obveščevalno varnostna služba, čeprav je vedel, da to ni res.

Kot zadnji razlog za odstavitev pa navajajo objektivno in politično odgovornost za delovanje in ravnanje obveščevalcev, kar je povzročilo izgubo zaupanja v zakonitost njihovega dela in integriteto tako obveščevalne službe kot ministrstva.

Je bilo pisno ali ustno?

V razlagi interpelacije bi predlagatelji, ki besedilo še popravljajo in dograjujejo, ob doslej že znanih očitkih, lahko opozorili še, da je minister  zavajal parlamentarne nadzornike obveščevalcev, ker je do 23. 3. 2015 zagotavljal, da ne obstaja noben pisni dokument, ki bi ga glede prodaje Telekoma Slovenije na podlagi njegovega naročila pripravila vojaška obveščevalna služba, čeprav je vedel, da to ni res. 

Ker so se v obveščevalni službi zavedali prekoračitve pooblastil, je njen generalni direktor Gorazd Rednak ministru o ugotovitvah poročal samo ustno. Rednak je parlamentarnim nadzornikom  na izrecno zahtevo po pisnem gradivu tudi zagotovil, da to ne obstaja, ker je ministru za obrambo Vebru poročal zgolj ustno.

Takšen način dela pa po besedah strokovnjakov (Marjan Miklavčič, Iztok Podbregar) kaže na veliko nenavadnost in na doslej neznano prakso delovanja obveščevalnih in varnostnih služb. Obveščevalno varnostne službe namreč ves čas poslujejo na podlagi dokumentov, to pa zato, da je njihovo delo preverljivo in da se v vsakem trenutku lahko ugotovi, kdo od posameznikov oziroma kateri del službe je odgovoren za posamezni del dokumenta (procesa).

Odločitev, da se analize ne zapiše v dokument, pa jasno kaže, da se je vodstvo OVS zavedalo, da je prekoračilo svoja pooblastila, ocenjujejo pobudniki interpelacije.

Zaupno, javno ali zlorabljena tajnost

Minister za obrambo Janko Veber je, je zapisano v osnutku interpelacije, večkrat zagotovil, da je OVS vse podatke zbrala izključno na osnovi javnih virov, domnevno delovno gradivo, ki so ga pripravili vojaški obveščevalci in ga je objavilo obrambno ministrstvo, pa je bilo označeno s stopnjo tajnosti ZAUPNO.

13. člen Zakona o tajnih podatkih  določa, da so s stopnjo tajnosti ZAUPNO označeni tajni podatki, katerih razkritje nepoklicani osebi bi lahko škodovalo varnosti ali interesom države. Popolnoma nelogično je tako, da bi javne podatke nekdo označil s tako visoko stopnjo tajnosti.

Takšno označevanje nakazuje, da so bili zelo verjetno zbrani tudi drugi podatki na drugačne načine, v najboljšem primeru pa gre za neupoštevanje oziroma zlorabo Zakona o tajnih podatkih. Ta v 6. členu tudi določa, da podatek, ki mu je bila tajnost določena zato, da bi se prikrilo storjeno kaznivo dejanje, prekoračitev ali zloraba pooblastil, ali prikrilo kakšno drugo nezakonito dejanje ali ravnanje, ni tajen, opozarjajo v NSi in SDS.