»Torej, kocka je padla, ljubljanski Jay-Z gre na volitve uničit levico«

Tako je danes na omrežju Facebook zapisal generalni sekretar Pahorjevih socialnih demokratov Uroš Jauševec.

Objavljeno
06. oktober 2011 20.01
Posodobljeno
06. oktober 2011 20.22
Marko Pečauer, T. S., notranja politika
Marko Pečauer, T. S., notranja politika

Ljubljana -  Jay-Z, ki jezi vrh vladajoče SD, je seveda ljubljanski župan Zoran Janković. Po še neuradnih informacijah se je v minulih dneh vendarle odločil, da bo ustanovil stranko in nastopil na decembrskih volitvah.

Vanjo vabi predvsem ugledne gospodarstvenike in druge znane Slovence, nekaj politikov in poslancev sedanjih parlamentarnih strank. Ustanovitelji in podporniki stranke se bodo že v nekaj dneh morda predstavili pred ljubljanskim Magistratom.

Po neuradnih podatkih bo Zoran Jankovič, ki mu ankete dobro kažejo, mandatarski kandidat stranke, ki se bo potegovala za poslanski sedež v vseh osmih okrajih. Jankovićeva stranka bi posegla v volilni bazen leve sredine, zlasti največje SD. Zato so vsi trije prvaki, Borut Pahor, Katarina Kresal in Gregor Golobič, do vstopa ljubljanskega župana v volilno tekmo, zelo zadržani, v SD pa ji javno nasprotujejo.

Janković pa se je že pogovarjal s predsednikom Desusa Karlom Erjavcem, vendar dogovora o predvolilnem zavezništvu, kot trdi predsednik Desusa, nista sklenila. Ljubljanski župan tudi danes govoric ni komentiral, medijem pa obljublja le, da bodo za njegovo odločitev, če jo bo sprejel, izvedeli vsi hkrati.

Gibanje, ki se ne bo prelevilo v stranko

Poleg nestrankarskih županov so civilnodružbena gibanja poglavitni del nastajajočega Gibanja za Slovenijo, je  povedal Gorazd Drevenšek, koordinator civilnih skupin v gibanju.

Gibanje, ki bo v soboto imelo v Bohinjski Bistrici ustanovno konvencijo, namerava nastopiti na decembrskih volitvah, vendar se ne bo organiziralo kot stranka.

Oprlo se bo na operativno moč županov, saj to so ljudje, ki so se dokazali z izvolitvijo v svoji občini. Gibanje za Slovenijo je nastalo, ko so se združenju nestrankarskih županov pridružile različne civilnodružbene skupine, ki se prav tako zavzemajo za drugačno Slovenijo.

Vztrajali bodo v svoji nestrankarski drži, je zagotovil Drevenšek, zato v gibanju ni prostora za tiste, ki so bili do dejavni v uveljavljenih strankah, zdaj pa bi radi na hitro presedlali drugam. Prav tako niso dobrodošli ljudje, ki so se pojavljali v različnih aferah ali imajo kako drugače sporno preteklost. Na njihovi listi za volitve bo županov največ četrtina.

Novim listam dobro kaže

V anketi Ninamedie, ki bo objavljena v jutrišnji Mladini, so poskušali ugotoviti, kako na volitvah kaže morebitnima novima listama Stranki za trajnostni razvoj (TRS) in Listi Zorana Jankovića. Pokazalo se je, da bi obe dobili presenetljivo velik delež.

Grafikon kaže, da so anketiranci daleč največ glasov namenili SDS, na drugem mestu pa je s trikrat manjšim deležem Lista Zorana Jankovića. Z le malo manjšim odstotkom glasov sledijo SD, SLS, TRS in Desus.

Parlamentarni prag bi morda prestopila še SNS, vse druge stranke pa bi izpadle iz parlamenta.

SMS-Zeleni na volitve skupaj z Demokratsko stranko

Predsednik Stranke mladih-Zeleni Evrope Darko Krajnc in predsednik Demokratov Slovenije Mihael Jurak sta danes podpisala sporazum o skupnem nastopu na državnozborskih volitvah. S tem se uresničuje pobuda stranke o povezovanju vseh, ki verjamejo v spremembo na bolje z odgovornim eko-socialnim pristopom, so sporočili iz stranke SMS-Zeleni.

Janša in Pahor zavračata veliko koalicijo

Po nekaterih skupnih nastopih poslancev SDS in SD v zadnjem času, zlasti o poroštvu za TEŠ 6, so se začela pojavljati ugibanja, ali nameravata ti dve stranki po decembrskih volitvah sestaviti koalicijo. To možnost sta prejšnje dni zavrnila predsednika obeh strank.

Najprej je v nedeljskem nastopu na TV Slovenija Borut Pahor povedal, da ni naklonjen veliki koaliciji. Kot je pojasnil, njegov in koncept vodenja vlade prvaka SDS Janeza Janše ne gresta skupaj, zato je prav, da po volitvah tisti, ki bo dobil podporo volivcev, prevzame vodenje vlade, drugi pa ostane opoziciji.

Odziv Janeza Janše je sledil v njegovem pogovoru na Radiu Ognjišče, kjer je povedal, da ne vidi nobene možnosti za sestavljanje velike koalicije. Po njegovih besedah je eden od razlogov tudi to, da vladajoča SD po predčasnih volitvah ne bo več velika stranka. Kot edino »produktivno rešitev« za Slovenijo pa Janša vidi v sestavljanju pomladne koalicije.