Tožilstvo v zadevi Tovšak najelo zunanjega izvajalca

Vrhovno državno tožilstvo za komunikacijsko svetovanj je za storitev plačalo okoli 5000 evrov.

Objavljeno
09. junij 2013 17.25
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Ljubljana - Vrhovno državno tožilstvo (VDT) je zaradi zadeve Hilde Tovšak najelo zasebno podjetje, ki je generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju svetovalo, kako naj komunicira v javnosti. VDT je za storitev po poročanju medijev plačal okoli 5000 evrov. Vendar Fišerju naj ne bi svetovali pri osnovah javnega nastopanja, kot so to pisali mediji.

Za komunikacijsko svetovanje je VDT najel podjetje Urednica. »Poslovno sodelovanje podjetja Urednica zajema neomejeno komunikacijsko pomoč in podporo vodstvu Vrhovnega državnega tožilstva pri vseh aktivnostih in odnosih z vsemi ključnimi javnostmi ter mediji v času izjemno povečanega zanimanja za delovanje naročnika,« so v današnjem sporočilu za javnost zapisali pri omenjenem podjetju, kjer dodajajo, da so na sodelovanje z VDT ponosni.

Sicer pa navajajo, da vodstvo VDT ni potrebovalo osnov javnega nastopanja. Nekateri mediji so namreč poročali, da so generalnega tožilca Fišerja s posebnimi govornimi vajami pripravili na novinarsko konferenco tožilstva glede postopka proti Tovšakovi ter na sejo parlamentarnega odbora za pravosodje in izredno sejo v DZ.

Na informacijo o komunikacijskem svetovanju VDT sta se danes odzvala Odbor za pravično in solidarno družbo in stranka Solidarnost. Kot so zapisali v skupnem sporočilu, je takšna poteza VDT moralno sporna zaradi pomanjkanje denarja, kar ogroža celo plače zaposlenih v tožilskih vrstah. Menijo tudi, da je VDT s tem dejanjem razgalilo, da »samo ne zmore dovolj vere v svoje ravnanje«.

Podjetje urednica je sicer med proračunskimi uporabniki v lanskem letu največ sodelovalo z Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana. Med drugim so sodelovali tudi s PS v času predčasnih parlamentarnih volitev. Oče solastnice podjetja je tudi kandidiral na listi PS.