Tusk v okviru turneje po državah na balkanski begunski poti danes v Sloveniji

Predsednik evropskega sveta se bo srečal s premierom Cerarjem, jutri pa bo obiskal sprejemni center na Dobovi.

Objavljeno
01. marec 2016 10.07
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Ljubljana − V iskanju evropskega konsenza o ukrepanju v krizi s prebežniki bo predsednik evropskega sveta Donald Tusk od danes do četrtka na turneji po državah na zahodnobalkanski begunski poti. Ustavil se bo na Dunaju, v Ljubljani, Zagrebu, Skopju in Atenah, piše Slovenska tiskovna agencija.

Danes se bo Tusk najprej sestal z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom, nato bo odpotoval v Slovenijo, kjer se srečal s premierom Mirom Cerarjem, jutri pa bo obiskal sprejemni center na Dobovi, piše STA. Jutri ga zatem čaka še srečanje s hrvaškim premierom Tihomirjem Oreškovićem in makedonskim predsednikom Gjorgejem Ivanovom, v četrtek pa srečanje z grškim premierom Aleksisom Ciprasom.

Namen Tuskove turneje je pripraviti izredni vrh EU in Turčije, ki bo 7. marca, ter redni spomladanski vrh Unije 17. in 18. marca. Vrh 7. marca bo sicer razdeljen na dva dela: najprej bo sestanek s Turčijo, nato bo vrh Unije ločeno razpravljal o schengnu, piše STA.

Ponedeljkov vrh naj bi bil neuradni rok, do katerega naj bi bile države vzdolž balkanske poti pripravljene čakati na rezultate sodelovanja s Turčijo, preden začnejo same izvajati stroge ukrepe za zajezitev toka prebežnikov.

Tusk je v zadnjih tednih večkrat opozoril, da se je treba pri ukrepanju v krizi s prebežniki izogniti bitki med načrti A, B in C, da je potrebna sinteza različnih načrtov in da ni alternative celovitemu evropskemu načrtu.

Slovenski premier Cerar pa poudarja, da je njegova pobuda za krepitev nadzora na makedonsko-grški meji komplementarna drugim evropskim rešitvam ter da je ena najbolj realističnih, saj nič ne kaže, da bo načrt EU in Turčije kmalu prinesel želene rezultate, piše STA.

O nadaljnjih aktivnostih držav v povezavi z upravljanjem migracijskih tokov bodo danes v Beogradu govorili tudi vodje policij držav, ki ležijo na balkanski migracijski poti, Nemčije in Nizozemske. Iz Slovenije se bo srečanja udeležil generalni direktor policije Marjan Fank, še piše STA.