Ustavno sodišče v četrtek o Patrii

Sodniki bodo imeli preliminarno obravnavo, kar pomeni, da odločitev še ne bo končna.

Objavljeno
17. marec 2015 16.15
mfe patria
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Ustavno sodišče bo v četrtek vsebinsko odločalo o vseh pritožbah v zadevi Patria, tako ustavnih pritožbah Janeza Janše, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča kot o odvzemu Janševega poslanskega mandata in zakonu o poslancih. Ker gre za preliminarno obravnavo, končne odločitve še ni pričakovati.

Ustavno sodišče sicer o zadevah odloča absolutno prednostno, na četrtkovi seji pa bodo, kot je razvidno iz predloga dnevnega reda, opravili preliminarno obravnavo. To pomeni, da odločitev še ne bo dokončna. Poslovnik ustavnega sodišča sicer določa, da se pri preliminarnem glasovanju lahko ustavni sodnik vzdrži glasovanja, če glasuje, pa na svoj glas ni vezan pri dokončnem glasovanju.

Ljubljansko okrajno sodišče je 5. junija 2013 predsednika SDS Janšo, brigadirja Krkoviča in prokurista Rotisa Črnkoviča spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria.

Janšo je obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi trije so dobili tudi po 37.000 evrov stranske denarne kazni. Po neuspeli pritožbi na višje sodišče in zavrnjeni zahtevi za varstvo zakonitosti, se je trojica obrnila na zadnjo možnost pravno institucijo doma, na ustavno sodišče.

Ustavno sodišče je decembra lani soglasno ugodilo Janševemu predlogu, naj do končne odločitve o pritožbi začasno zadrži izvršitev sodbe. Janša je tako še isti dan zapustil Dob, kjer je na odprtem oddelku od 20. junija lani prestajal dveletno zaporno kazen. So pa ustavni sodniki februarja zavrnili Krkovičev in Črnkovičev predlog za zadržanje izvrševanja zaporne kazni, tako da zaenkrat oba ostajata v zaporu.

Janša sicer na ustavnem sodišču izpodbija tudi odvzem poslanskega mandata. DZ je namreč oktobra lani ugotovil, da mu je po zakonu o poslancih zaradi pravnomočne obsodbe prenehal poslanski mandat. Ustavno sodišče je nato novembra lani sprejelo Janševo pritožbo in do končne odločitve zadržalo sklep o prenehanju mandata. Tako se je Janša vsaj začasno vrnil v poslanske klopi.

Ustavno sodišče je tedaj tudi sklenilo, da bo vsebinsko presojalo tudi ustavnost zakona o poslancih, ki je bil podlaga za prenehanje mandata.