V ospredju razprav Blejskega foruma bodo migracije

Na mednarodno konferenco prihaja 700 gostov iz 70 držav.

Objavljeno
04. september 2016 20.46
vidic strateški forum
S. V.
S. V.
Bled − Danes se začenja vsakoletni strateški forum, enajsti po vrsti in eden največjih zunanjepolitičnih dogodkov v Sloveniji. Letos poteka pod naslovom Varnost prihodnosti, udeležuje se ga približno 700 gostov iz 70 držav, politikov, gospodarstvenikov, predstavnikov akademske sfere.

Iz relativno skromnih začetkov je forum prerasel v pomembno regijsko konferenco, brez nje bi bili prikrajšani za zanimive razprave, uveljavil se je kot pomembno stičišče, podobnih konferenc v regiji ni, je pred začetkom komentiral minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Letos bo v ospredju varnost. »Če pogledamo, kakšna prihodnost nas čaka z vidika varnosti, imamo veliko izzivov. V preteklem letu smo bili priča nizu izrednih dogodkov, od migrantske krize do krepitve terorizma v Evropski uniji in junijske odločitve Britancev za izhod iz EU, ki pomeni pomemben izziv za prihodnost EU.«

Visoki gostje

Na dnevnem redu konference so vprašanja integracije oziroma dezintegracije Unije, geopolitika energije, vodna tveganja v globalni perspektivi, varnost, radikalizem in terorizem, položaj na Zahodnem Balkanu. Danes popoldne se bo konferenca začela s političnim delom. Udeležence bosta v uvodu nagovorila slovenski premier Miro Cerar in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, uvodničar v prvo razpravo bo posebni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov Michael Møller. Prvi dan se bo končal s »polnočno razpravo« o problemu radikalizacije mladih, predvsem po terorističnih napadih, ki so v zadnjem času pretresli Francijo, Belgijo in Nemčijo.

Na Bled prihajajo številni politiki, denimo hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, albanski premier Edi Rama, generalni sekretar Ovseja Lamberto Zannier, vsi zunanji ministri iz regije pa tudi madžarski, romunski in latvijski vodja diplomacije. Največ zanimanja vzbuja turški zunanji minister Mevlüt Çavuşoğlu, o katerem se sicer do zadnjega ne bo vedelo, ali bo prišel, njegova udeležba je namreč odvisna od dogajanja v Turčiji, kjer so razmere napete.

V poslovnem delu bodo razprave o digitalni transformaciji družbe, na kateri bo glavni govorec Anil Menon, eden vodilnih mož Cisca in največjih svetovnih strokovnjakov za digitalno transformacijo in koncept pametnih mest; govorili bodo tudi o prihodnosti avtomobilske industrije ter varnosti in trajnosti v turizmu, pametnim mestom in mobilnosti bosta posvečeni še dve omizji, na katerih bo sodeloval niz strokovnjakov na tem področju, predstavniki Microsofta, Hitachija, Uberja.

V ospredju razprav bodo migracije

Konferenca bo priložnost za številna bilateralna srečanja, posebno v torek. Erjavec se bo sestal z večino kolegov, z vsemi bodo v ospredju pogovorov migracije. »Vemo, da je negotovo, kaj se bo dogajalo v prihodnje. Zato bi bilo zelo dobrodošlo, da bi prišel turški zunanji minister, predvsem da pojasni, kako vidi uresničevanje dogovora med Unijo in Turčijo,« je ob predstavitvi konference povedal zunanji minister. »Z vsemi drugimi ministri pa se bom pogovarjal o tem, kaj lahko pričakujemo in kako se odzvati, če bi se migracijski val ponovil. Ključno bo ravnanje držav na balkanski poti in vsi zunanji ministri iz regije bodo tu.« V dvostranskih pogovorih bodo načeli tudi boj proti terorizmu, brexit, problematiko Zahodnega Balkana, je komentiral imenovani.

Od zunanjih ministrov iz regije sicer za zdaj ni potrditve udeležbe samo od hrvaškega Mira Kovača. Če bo prišel, se Erjavec namerava tudi z njim pogovarjati o naštetih temah, ne pa tudi o arbitraži. »Arbitražni sporazum velja, sodišče nadaljuje delo, pričakujemo, da bo izdalo odločbo in od Hrvaške pričakujemo, da bo odločitev spoštovala. To je tudi stališče znotraj EU.« V zvezi z organizacijo konference je minister povedal, da bo poraba proračunskih sredstev minimalna, financirajo jo sponzorji.