V pričakovanju Putinovega pozitivnega sporočila

Stoletnica Ruske kapelice je priložnost za pogovor o bilateralnih odnosih ter širših, globalnih vprašanjih.

Objavljeno
29. julij 2016 16.43
Russia Putin Trump
Jure Kosec
Jure Kosec

Ljubljana - Kljub dolgotrajnim pripravam na obisk enega najvplivnejših in najbolj kontroverznih svetovnih voditeljev, je neznank, povezanih jutrišnjim dogodkom, še vedno veliko. Največja med njimi je vsebina Putinovega sporočila.

Predsednik republike Borut Pahor je v zadnjih mesecih storil vse, da bi ublažil morebitne pomisleke, povezane z obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji. Pobudo za srečanje je pred Slovenijo, Evropo in svetom poskušal prikazali v najboljši luči. Tik pred njegovim prihodom se je zdelo, da mu je to tudi večinoma uspelo. Pieteta je najbolj uporabljena beseda v zadnjih dneh. Poklon vojakom, ki so pod Vršičem umrli med prvo svetovno vojno, bo osrednji dogodek, okoli katerega se bo vrtelo vse drugo. A naivno bi bilo pričakovati, da državnika ne bosta obravnavala še drugih tem. Stoletnica Ruske kapelice je priložnost, da si sežeta v roke in spregovorita o bilateralnih odnosih ter širših, globalnih vprašanjih.

Načrtovani odhod v Moskvo

Nobenega dvoma ni, da so to tudi prizadevanja slovenske strani. Slovenski gostitelj in organizatorji so pri načrtovanju programa storili vse, da jim vsebina ne bi ušla iz rok. Ruska stran se je menda izkazala za zelo prilagodljivo, kljub zavzemanju za delovni obisk - takšen, ki bi privedel tudi do tesnejšega gospodarskega sodelovanja. A na to bo treba počakati vsaj do načrtovanega Pahorjevega odhoda v Moskvo.

Postavitev spomenika ruskim in sovjetskim vojakom, padlim v vojnah na območju Slovenije, ima za prvega moža Kremlja menda močan simboličen pomen. Nihče ne ve natančno, kakšno sporočilo bo Putin pustil med svojim govorom pod Vršičem. Pričakovati je, da bo to pozitivno in usmerjeno v prihodnost.

Od tona, ki ga bo Putin uporabil, bo na koncu odvisna tudi usoda gostiteljevih prizadevanj po spodbujanju dialoga med Zahodom in Rusijo. Putinov obisk bo eden od vrhuncev Pahorjevega predsedniškega mandata.

Za poglobljenost ne bo časa

Vladimir Putin bo v Slovenijo prišel z majhno delegacijo, v državi pa bo ostal le nekaj ur. Časa za poglobljene pogovore ne bo veliko. Urnik je natrpan, zaradi precejšnje razdalje med Vršičem, ljubljanskimi Žalami in Brdom pri Kranju bo precej časa pobrala logistika. Tretji obisk Vladimirja Putina v Sloveniji se bo začel pod Vršičem, kamor bo gost po pristanku na brniškem letališču prispel okoli 14. ure. Vrhunec prireditve ob Ruski kapelici, kjer organizatorji pričakujejo okoli 2500 obiskovalcev, bosta govora obeh predsednikov držav. To bo tudi edini vnaprej predvideni Putinov javni nastop. Izjave za javnost ali novinarske konference ni v uradnem programu.

Slovesnost ob Ruski kapelici bo trajala dobro uro in četrt, zatem pa se bosta predsednika, tokrat v skupnem avtomobilu, zapeljala do Ljubljane. Tu bo tudi priložnost za prve pogovore. Na Žalah se bosta malce pred 17. uro udeležila odprtja spomenika ruskim in sovjetskim vojakom, padlim med prvo in drugo svetovno vojno na območju Slovenije. Vsak od njiju bo pod spomenik položil venec, odprtje pa ne bi smelo trajati več kot 20 minut. Takoj zatem bosta Pahor in Putin odšla na Brdo pri Kranju. Tam se bo ob 18.30 začela slavnostna večerja, ki se je bodo poleg njiju udeležili tudi visoki člani ruske delegacije in predstavniki slovenskega političnega vrha. Do kdaj bo ta trajala, v programu ni predvideno, toda organizatorji zagotavljajo, da bo Putin Slovenijo zapustil še pred polnočjo.

Predsednika bosta po prihodu na Brdo imela slabo uro časa za pogovore na štiri oči o bilateralnih odnosih in drugih aktualnih vprašanjih. Ti se bodo nato nadaljevali še med večerjo. Razprava bo zagotovo nanesla tudi na Pahorjev obisk v Moskvi, ki bo bolj delovno usmerjen. Po napovedih bo z njim v Rusijo odpotovala tudi številčna gospodarska delegacija.