V treh letih Cerarja še peti direktor v UKC Ljubljana?

Ni dobro, da se generalni direktor tako pogosto menja.

Objavljeno
12. december 2017 11.10
Posodobljeno
12. december 2017 11.10

Ljubljana – Ni še jasno, ali bo svet UKC Ljubljana jutri razrešil generalnega direktorja Andraža Kopača, kot je premier javno zahteval na slovesnosti ob odprtju urgence. Premier Cerar svojih članov, ki so v večini, nima dokončno pod nadzorom, zaposleni pa bodo po naših informacijah svojega direktorja podprli. Hkrati z generalnim direktorjem imajo na dnevnem redu razrešitev strokovne direktorice prof. dr. Marije Pfeifer.

Rok trajanja direktorjev UKC 9 mesecev

V dobrih treh letih vlade Mira Cerarja je Andraž Kopač že četrti generalni direktor UKC. Vlada je na tem položaju našla v. d. direktorja Simona Vrhunca, ki ga ni potrdila, in je odstopil. Pripeljala jev. d. Andreja Baričiča, ki ga nato prav tako ni potrdila, zato je po pičlih treh mesecih odšel. Za tem je za v. d. imenovala Brigito Čokl; na položaju je bila zgolj pet mesecev. Aprila 2016 je svet UKC imenoval in vlada potrdila Andraža Kopača. Po dobrem letu in pol ga hoče ista vlada razrešiti. Če bo imenovala novega, bo to že peti generalni direktor UKC v času ene vlade. Kje ga bo dobila?

Viri blizu vlade si niso edini: eni pravijo, da naj bi prišel preizkušeni sanator, drugi, da bo nekdo iz UKC, morda Rudi Bunc. Vsekakor naj bi bil imenovan brez razpisa, za v. d. Ni dobro, da se direktor UKC tako pogosto menja, so prepričani predstavniki zaposlenih, ki se jim razrešitev direktorja ne zdi primerna tudi zato, ker ima vlada pred seboj le še devet mesecev. Nova vlada pa bo najbrž hotela – kot vsaka – nastaviti svojega direktorja, torej bodo spet pretresi. Kopač, ki ob imenovanju ni vedel popolnoma ničesar o zdravstvu in o UKC, se je v dobrem letu že »nekaj naučil in ni tako slab, kot se ga hoče prikazati«. Ponovni novinec bi pomenil ponovno nestabilne razmere.

Morebitne razrešitve

Kaže, da ni prav gotov v pravilnost razrešitve pred mesecem dni niti novi predsednik sveta UKC, odvetnik Jože Golobič. Včeraj nam ga ni uspelo priklicati, a na dnevni red seje je dal točko »odločanje o morebitni razrešitvi«. Že res, da bosta oba, tako Kopač kot strokovna direktorica prof. dr. Marija Pfeifer, jutri predstavila svoje razloge proti razrešitvi, a če bi bila razrešitev utemeljena, že sprejete odločitve o njej ne bi kar tako opremil z »morda«.

Za Pfeiferjevo je vseeno, ali jo razrešijo ali ne, saj gre čez dva tedna v pokoj. Nadomestila jo bo prof. dr. Jadranka Buturović Ponikvar, ki so jo izbrali z razpisom. Vlada bi prek svojih članov sveta s krivdno razrešitvijo Marije Pfeifer  utegnila nakopati UKC še eno (nepotrebno) tožbo. Kopaču očitajo drobnarije, ki jih je že vse popravil, in strokovno vodenje, ki ga je izvajala Pfeiferjeva.