Veber zapustil vrste SD in preskočil v novo levo koalicijo

Janko Veber je po izstopu iz poslanske skupine zapustil še stranko. Da je bilo preveč vsebinskih razlik na področju privatizacije.

Objavljeno
08. januar 2018 10.31
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Po pričakovanjih se je danes z izstopom Janka Vebra iz stranke SD sprožil proces, katerega končni rezultat bo nova koalicija političnih sil na skrajnem robu levice. V sredo bo podpisan dogovor o predvolilni koaliciji.

Ker mi je bila namenjena politična marginalizacija, sem jo preskočil. Zaradi tega je v meni toliko večja energija,« je danes naznanil Janko Veber svojo odločitev o izstopu iz SD in tudi s funkcije podpredsednika stranke. Vodstvu stranke je dopoldne poslal pošto z obvestilom, da zapušča stranko in položaj podpredsednika stranke. Poslanec od leta 1996, župan, vodja poslanske skupine, predsednik državnega zbora in minister za obrambo, se je danes tudi formalno odpravil na samostojno pot.

Ključna zamera do SD, ki je v Vebru zorela, odkar je bil razrešen s položaja ministra leta 2015, je v odnosu do državne lastnine in njene, kot on temu pravu, razprodaje. Kot je danes pojasnil Veber, je bil v stranki vse bolj vsebinsko osamljen, ker da ni bilo pretiranega posluha za zaščito nacionalnega bogastva in kapitala. »Nisem se več identificiral s programom in načinom dela, ki izkazuje sprevrženost vrednost SD,« je dejal Veber in odkorakal proti novi politični druščini, ki se bo predstavila v sredo. DSD - Združena levica in 4. skupina, bodo skupaj z Vebrovim društvom Skupaj predstavili novo predvolilno koalicijo.

V SD so se na Vebrovo potezo odzvali umirjeno, na novi politični poti so mu zaželeli vse dobro, verjetno se bodo pri mnogih temah tudi znašli na istem bregu. Glavni tajnik SD Dejan Levanič je opozoril, da se v ozadju bolj od vsebinskih razlik razlog za Vebrovo slovo skriva želja po ustanovitvi nove politične stranke. Levanič je dejal, da kljub temu, da so ostali brez podpredsednika, nemoteno nadaljujejo s pripravami na volitve.