Vedrana Rudan javno očrnila poslanko Violeto Tomić

Hrvaška pisateljica želi od Tomićeve izterjati dolg tisočih evrov. Tomićeva jo je pozvala, naj izstavi račun.

Objavljeno
26. avgust 2014 19.16
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana − Hrvaška novinarka in provokativna pisateljica Vedrana Rudan je na svojem blogu objavila besedilo z naslovom Teta Violeta, v katerem novoizvoljeno poslanko stranke Združena levica (ZL) Violeto Tomić javno poziva, naj ji vrne denar.

Po zapisu Rudanove ji naša poslanka in igralka Tomićeva že dalj časa dolguje in ne želi izplačati približno tisoč evrov za njeno avtorsko monodramo Kurba, ki jo je Tomićeva igrala tudi v Sloveniji.

Za komentar smo poklicali poslanko, ki nam je pojasnila, da bo pisateljici plačala znesek za avtorske pravice še isti dan, ko bo od nje prejela račun.

Tomičeva ni zanikala, da sta si z Rudanovo o tem že večkrat dopisovali. Dejala je, da se Rudanova želi izogniti plačilu davka, ki bi ga morala plačati Sloveniji, če bi račun izstavila avtorski agenciji. Po besedah Tomićeve zato Rudanova zahteva denar oziroma plačilo na roko, na takšno predajo pa Tomićeva noče pristati, je dejala za Delo: »Od maja jo prosim, da izstavi račun, a ga ne.« Dogovorili sta se, da bo Rudanova plačana za avtorske pravice od odstotka prodaje vstopnic.

Iz bloga Vedrane Rudan:

Jaz? Jaz sem vesoljna neumnica. Tukaj je črtica iz mojega življenja. Slovenska igralka Violeta Tomić je v Sloveniji igrala mojo monodramo Kurba. Sporočila mi je, da mi dolguje čez tisoč evrov, vendar bi jaz morala ... Najti neko številko in se oglasiti njeni agenciji, ta agencija pa bo meni za določeni odstotek ...  Zanimivo je, kako so se vstopnice plačevale brez kakršnih koli formalnosti, ko pa je avtorju treba dati njegov delež, pa se od zveze Nato pričakuje, da bo rešil problem.

Ves čas sem morala imeti v mislih, da je igralka reva, da je življenje težko ... Pred tednom dni sem ponovno prejela mail. Gospa se je vrnila z dopusta, ampak, draga moja Vedrana, če bi imela, bi ti plačala, nimam. Medtem je gospa Tomić postala članica slovenskega parlamenta. Prepričana sem, če kdo v Sloveniji dobiva plačo, potem so to parlamentarci, pa kljub temu, denarja od nikoder.