Veta na novelo zakona o zakonski zvezi ne bo

Državni svetniki niso izglasovali odložilnega veta za spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Objavljeno
10. marec 2015 21.55
reu USA-CALIFORNIA/GAYMARRIAGE Zarrillo and husband Katami wait behind a curtain at a ceremony to celebrate their wedding at Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Državni svet je na današnji izredni seji odločal, ali z vetom ustaviti veljavnost spremembe zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR), ki pravice istospolnih partnerskih skupnosti izenačuje s pravicami heterospolnih.

Proti vetu je glasovalo 23 državnih svetnikov, za veto 14, kar pomeni, da svetniki niso izglasoval odložilnega veta na omenjeno spremembo zakona.

Glasovanje o vetu so včeraj zahtevali predstavniki občin. Pobudo zanj je dal državni svetnik Mirko Kozelj. Po njegovih navedbah je namen spremembe, ki zanika večstoletno tradicijo zakonske zveze v slovenskem kulturnem prostoru, omogočiti istospolnim parom, da živijo v isti skupnosti kot mož in žena ter posvojijo otroka. Država bo morala tako po njegovem opozorilu tudi istospolnim parom omogočiti oploditev z biomedicinsko pomočjo ali pravico do nadomestnega materinstva. Vsekakor je treba istospolnim parom zagotoviti še dodatne socialne pravice, vendar takšna ureditev pomeni poseg oziroma redefinicijo zakonske zveze in prinaša tudi druge posledice, ki s pravicami istospolnih parov nimajo nič skupnega, je dejal Kozelj, poroča STA.

Danes je sicer Koalicija Za otroke gre! v državni zbor vložila 80.518 podpisov v podporo pobudi za razpis referenduma ZZZDR. Mnenja o tem, ali bo ustavno sodišče dopustilo referendum, so precej različna.