Virant: Koalicija ostaja trdna

Odzivi in mnenja glede poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o koruptivnih dejanjih Jankovića in Janše.

Objavljeno
08. januar 2013 13.24
Posodobljeno
08. januar 2013 13.30
*mdr* Pogledi Slovenije
K. V., M. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika
K. V., M. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika

Minister za finance Janez Šušteršič je po koncu koalicijskega vrha dejal, da je sestanek potekal po normalnem dnevnem redu. Poročila KPK ni hotel komentirati, prav tako ne Virantovega poziva, naj Janković in Janša odstopita. Po njegovem mnenju se bo trdnost koalicije pokazala v naslednjih tednih. Kot je dejal, je beseda  tekla o predlogih za nadzornike Slovenskega državnega holdinga. »Prizadevali si bomo poiskati najboljše nadzornike,« je dejal Šušteršič. 

Gregor Virant je po sestanku dejal, da koalicija ostaja in dela naprej. Od premiera Janeza Janše pojasnil v zvezi s poročilom KPK ni zahteval, saj kot je dejal, jih ne dolguje njemu, temveč protikorupcijski komisiji.

Janković očitke zavrača

»Očitke Komisije za preprečevanje korupcije v zaključnem poročilu v celoti zavračam, saj gre za stare zadeve, ki so bile javnosti že velikokrat pojasnjene. Kot ugotavlja Komisija za preprečevanje korupcije, izvor mojega premoženja ni sporen, glede očitkov, da o spremembi višine premoženja nisem redno poročal, pa vztrajam pri tem, da poročanje ni bilo potrebno, ker se višina mojega premoženja ni spreminjala. Poudarjam tudi, da ni prišlo do nikakršnega oškodovanja premoženja Mestne občine Ljubljana. KPK v mojem primeru ne ugotavlja korupcije, ampak zgolj možnost korupcijskega tveganja, kar pa odločno zavračam,« je sporočil Zoran Janković.

Podrobnejša pojasnila bo župan podal na novinarski konferenci jutri ob 13. uri v Mestni hiši, je sporočila njegova predstavnica za stike z javnostmi na občini.

»Predsednik republike Borut Pahor izraža zaskrbljenost spričo izledkov KPK, saj poglabljajo nezaupanje ljudi v politiko prav v trenutku, ko danes v Bruslju najvišjim predstavnikom EU pojasnjuje napredek Slovenije v spopadu s krizo. V tem prvem odzivu na izsledke komisije pa jo odločno podpira v nameri, da se v najkrajšem času pripravi zakonodajno pobudo za celovito ureditev sistema nadzora nad premoženjskim stanjem funkcionarjev, ki bi okrepil obseg in učinkovitost nadzora in določil sorazmerne in učinkovite sankcije«, so sporočili iz predsednikovega urada za komuniciranje.

Koalicijski vrh pričakuje pojasnila

Predsednica stranke Nova Slovenija Ljudmila Novak: »Mnenje KPK je treba spoštovati in upoštevati, vendar se ne gre z nobeno oceno prenagliti. Pravijo, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Treba je zadeve v miru pregledati in premisliti. Politik mora odstopiti, ko je pravnomočno obsojen, saj mora imeti vsak možnost, da se zagovarja in pojasni, česar ga obtožujejo. Zato na vrat na nos ne bi dajala nobenih izjav. V kolikor bi imela sama slabo vest in bi menila, da so ugotovitve resnične, pa mislim, da bi moral tak politik odstopiti. Če misli, da jih lahko pojasni, pa je potrebno počakati na obravnavo. Tudi Zoran Janković mora imeti sam občutek, ali so obtožbe resnične ali jih lahko pojasni.«

»V SLS predvsem pometamo pred svojim pragom. Če bi se to danes meni zgodilo in bi KPK o meni sprejela takšne očitke, kot jih je sprejela proti predsednikoma največjih parlamentarnih strank, jaz ne bi bil več minister in predsednik stranke. Kaj bosta storila sama pa bomo videli v prihodnje. Gre za resne očitke. Politika se je znašla pred resnim razpotjem, ker se bo morala znati tako ali drugače prečistiti. Sicer tok dogodkov ne bo šel v pravo smer. Kaj bo storila SLS bomo videli, ko bodo odločali organi stranke, ki odločajo o vstopu in izstopu iz vlade. O tem bomo spregovorili v naslednjih dneh. Če ne odstopita, zagotovo dajeta slabo sporočilo,« je dejal predsednik stranke v odhajanju in minister za gospodarstvo Radovan Žerjav.

Karl Erjavec je pred koalicijskem vrhom dejal: »Očitki komisije so zelo hudi. Vsak funkcionar, ki opravlja javno funkcijo mora znati pojasniti od kod mu premoženje in denar. Pričakujem, da bo predsednik vlade na koalicijskem vrhu partnerje seznanil. Z izjavo Viranta se strinjam z njim, če ti očitki držijo. Menim, da se morajo poleg KPK v zadevo vključiti tudi ostali organi pregona, kot sta policija in davčni urad. Če očitki KPK držijo, bo potrebno razmisliti, kako naprej. Predvsem pa bo moral predsednik vlade povedati, kako v prihodnosti vidi svojo vlogo. Obstaja več možnosti. Lahko se sestavi enako vlado z drugim mandatarjem, drugačno vlado, ki jo podpirajo druge stranke, na koncu, če ne bi bilo nobene rešitve, pa so predčasne volitve. Ampak pojdimo po vrsti. Najprej želim pojasnila premiera«.

Jurša: Sam v celem življenju ne bom toliko zaslužil kot so nekateri v nekaj letih

Janez Janša in Zoran Janković bi morala o morebitnem odstopu presoditi sama, je poročilo KPK komentiral vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša in dodal, da je zadovoljen, da ni bilo nepravilnosti pri prvaku DeSUS Karlu Erjavcu.

Jurša sicer meni, da bi morala Janša in Janković premoženje prijaviti. Tega nista storila, prav tako so transakcije relativno visoke, je ocenil Jurša. Kot pravi, sam v vsem življenju ne bo zaslužil toliko, »kolikor so nekateri naredili transakcij v nekaj letih«.

Na vprašanje, ali bi morala SDS v tem primeru ravnati enako, kot je ravnala v primeru Ultra in nekdanjega predsednika Zares Gregorja Golobiča, pa je Jurša odgovoril, da je to stvar SDS. Se pa strinja, da je Golobič nekatere zadeve zamolčal javnosti, protikorupcijski komisiji pa je premoženje prijavil. Zdaj gre pa za ravno nasprotno stvar, kar je »še večji greh«, pravi Jurša.

Vseslovenska ljudska vstaja: Nov dokaz, da imamo na oblasti skurumpirano politično oligarhijo

»Današnje poročilo protikorupcijske komisije dokazuje tisto, kar uporniki in protestniki govorimo zadnje tri mesece. V Sloveniji imamo na oblasti skorumpirano politično oligarhijo. Ta oligarhija je eden glavnih razlogov, da je Slovenija tako globoko zabredla v krizo. Ta oligarhija ima na sebi sicer različne maske, vendar se za njo skriva isti obraz: obraz pohlepnega politika, ki se je pripravljen spajdašiti s kriminalci, zato da bi obdržal moč in bogastvo,« je v izjavi za javnost zapisal protestni odbor Vseslovenske ljudske vstaje.

Po njihovem mnenju morata Janša in Janković  takoj odstopita iz vseh svojih političnih položajev ali pa morajo poslanci nemudoma začeti postopke za izglasovanje nezaupnice vladi. Če do tega ne bo prišlo, imajo Slovenke in Slovenci, po mnenju organizatorjev protestov, samo še en izhod: »s protesti, z demonstracijami, z uporom in z vsemi drugimi oblikami demokratičnega pritiska prisiliti to oblast, da se podredi narodu, ki bi ji ta politika morala služiti, namesto, da jo krade in goljufa«.

Ob tem so narod  pozvali na 2. vseslovensko ljudsko vstajo, ki bo v petek 11. januarja. Stranke pa se morajo po njihovem mnenju nemudoma začeti aktivno spopadati s skorumpirano elito znotraj svojih vrst. Kot so še zapisali, je »v tem trenutku še posebej velika odgovornost na parlamentu, ki nam je izvolil to vlado in tega predsednika vlade. Le s tem, da parlament prisili Janšo in njegovo vlado k odstopu, si bo povrnil delček izgubljenega zaupanja.«

Gregor Virant: Njun odstop je nujen

»Ugotovitve KPK so tako obremenjujoče, da bi bilo edino pravilno, če oba, Zoran Janković in Janez Janša, odstopita,« je na tiskovni konferenci dejal predsednik državnega zbora Gregor Virant. Oziroma še ostreje: »Njun odstop je nujen.«

Po njegovo ni sprejemljivo, da ne spoštujeta zakona o poročanju o premoženju in da komisiji nista znala pojasniti izvora svojega premoženja.

Ugotovitve bodo po njegovem prepričanju imele politične posledice, kakšne, je odvisno tudi od Janše in Jankovića. »Drugi se bomo odločali po njuni odločitvi,« je dejal Virant.

Da se je KPK odločila za preverjanje premoženjskega stanja najvišjih politikov v državi, se mu zdi dobro. Prav tako je dobro, da pri ostalih predsednikih strank niso ugotovili kršitev.

Pavel Gantar je na Twitterju pripomnil, da je bil njun odstop nujen že pred meseci.

Predsednik stranke SD Igor Lukšič ne verjame, da se bosta zaradi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije umaknila, ni pa ju posebej pozval k odstopu. Meni pa, da je vsebina dokumenta v vsakem primeru obremenjujoča in s tem slaba za Slovenije.

LDS: 2,4 milijona in 210.000 evrov terjata pojasnilo

Glede na zadnje poročilo KPK v katerem ugotavlja, da sta predsednika največjih parlamentarnih strank SDS in PS kršila zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju v LDS pričakujejo, da bosta oba državna funkcionarja v čim krajšem času ustrezno pojasnila denarne in premoženjske transakcije ter izvor premoženja, ki sta ga zamolčala.

V nasprotnem primeru LDS pričakuje, da bosta oba izvedla ustrezne poteze, ki bi jih v takšnem položaju, moral izvesti vsak odgovoren politik.

Pri tem LDS želi spomniti, da je nekdanja predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal zaradi načelnega mnenja KPK pri najemu stavbe NPU, odstopila zaradi objektivnih razlogov.