Stranke služijo s strokovno pomočjo poslancem

Na račun SMC lani padlo več kot tristo tisoč evrov za strokovno pomoč poslancem. Jelinčič in Janković lani z več kot sto tisoč evri dotacij.
Objavljeno
11. april 2016 16.24
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Reforma financiranja strank, ki jo je vodil nekdanji notranji minister Gregor Virant, obveljala pa je v volilnem letu 2014, je povečala dotacije malim strankam.

Največje stranke pa so si za izgubljeno pri dotacijah določile nov vir: njihove poslanske skupine v državnem zboru jim lahko plačajo iz denarja za strokovno pomoč poslancem.

Nove možnosti, kako priti do denarja, v volilnem letu 2014 velike stranke niso takoj uporabile. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel jih je takrat namreč opozoril, da bodo kršile zakon, če si bodo z denarjem za strokovno pomoč poslancem plačevale stroške kampanj ali svoje običajne stroške poslovanja. Ker je bil namen poslancev ob spreminjanju zakonodaje predvsem ta, da si zagotovijo dodaten denar, so nekaj časa v zboru razmišljali celo, da bi zakonodajo popravili in obvezno namenskost rabe denarja za pomoč poslancem ukinili. A se to ni zgodilo. V velikem obsegu so denar iz državnega zbora velike stranke prvič uporabile lani.

 

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je svoji stranki za strokovno pomoč poslancem, denimo, nakazala 336.767 evrov, kar je bila več kot petina prihodkov po prihodkih lani največje stranke. Skoraj petino prihodkov je Desusu s 130.416 evri zagotovil Franc Jurša. Drugi so bolj varčevali. Jože Tanko je SDS, denimo, s 66.200 evri nakazal skoraj pol manj denarja kot Jurša, čeprav vodi dvakrat večjo skupino.

V preteklosti takšna nakazila strankam niso bila dovoljena. Je pa ta denar pogosto potoval k podjetjem ali posameznikom, povezanim s strankami.

SDS in TRS sta v letnih poročilih, ki so bili prejšnji teden objavljena na Ajpesu, trdila, da za strokovno pomoč nista dobili nič. SDS, denimo, je podatek o zbranem za strokovno pomoč prikazal takole:


Podobno je podatek o zbranem za strokovno pomoč poslancem prikazal tudi Trs:


 

A že preverjanje s Supervizorjem pokaže, da sta poročili napačni. Pri SDS je bilo čez leto iz parlamenta, denimo, pet nakazil:
V Trsu je glavni tajnik Iztok Majhenič pojasnil, da so nakazilo za pomoč poslancem pomotoma prikazali med dotacijami.

V SDS pa so v računovodstvu tudi priznali napako, nakazila so prikazali v vsoti prihodkov po drugih zakonih.

V preglednici za SDS in ZL (h kateri spada Trs) prikazujemo točne podatke.

Iz parlamenta bi si vse stranke lahko nakazale še več. Desus je izkoristil 95 odstotkov mogočega, SMC 77, SDS pa 25 odstotkov najvišje možne vsote. Zaab, ker nima več poslanske skupine, tega denarja ne bo več dobival.

Bolj velikodušna delitev dotacij najmanjšim strankam, ki je tudi posledica Virantove reforme, je lani koristila štirim majhnim strankam, ki jim na volitvah julija 2014 ni uspelo doseči štiriodstotnega praga za vstop v parlament, so pa presegle odstotek, kar jim zagotavlja mesečne dotacije.

Kot prikazujemo tudi grafično sta stranki Zmaga Jelinčiča (SNS) in Zorana Jankovića (PS) lani dobili po več kot sto tisoč evrov dotacij iz državnega zbora. SNS je leta 2014 volilo 2,2 odstotka volivcev, PS 2,97 odstotka. Pirati so lani dobili 83.796 evrov dotacij, ker jih je predlanskim volilo 1,34 odstotka volivcev. Za vse tri so dotacije pomenile več kot 80 odstotkov prihodkov. Več kot sto tisoč evrov dotacij je dobila še SLS, a za to lokalno in sicer močno stranko je to pomenilo le slabo četrtino prihodkov.

SLS je na volitvah s 3,95 odstotka glasov le za nekaj sto glasov zgrešila prag za vstop v državni zbor.

Denarja za strokovno pomoč poslancem si te stranke ne morejo nakazovati, ker nimajo poslancev.