Vstop v državo omejuje tudi Slovenija

Vstop v državo bo dovoljen le tistim, ki bodo dokazali, da bodo zaprosili za azil v Avstriji ali Nemčiji.

Objavljeno
21. januar 2016 14.00
Posodobljeno
21. januar 2016 14.20
begunci, meja, Šentilj
Ma. Ja., STA, Mo. Z.
Ma. Ja., STA, Mo. Z.

Ljubljana − Potem ko so se številne evropske države v zadnjih dneh odločile uvesti strožji nadzor na mejah in nekatere omejevalne ukrepe za prebežnike, bo drevi podobno storila še Slovenija.

Kot je po seji vlade sporočila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, bo s prvim prihodom vlaka s prebežniki danes ob 22. uri vstop v državo dovoljen le tistim beguncem, ki bodo dokazali, da bodo zaprosili za azil v Avstriji ali Nemčiji. Na vprašanje, kaj bo s tistimi, ki bi želeli zaprositi za azil v Sloveniji, je odgovorila, da novi ukrep ne pomeni, da se s tem prejudicirajo postopki za pridobitev mednarodne zaščite. Po njenem bo Slovenija »vse svoje obveznosti s tega področja še naprej izpolnjevala«. Glede tistih, ki ne izpolnjujejo pogojev, da bi zaprosili za azil, pa je pojasnila, da je »v tem trenutku preuranjeno dajati dokončne odgovore«. O konkretnih postopkih naj bi bilo znanega več v petek, ko bo imel novinarsko konferenco državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.

Glede trinajstih migrantov, ki jih je Avstrija v sredo zavrnila na Šentilju, pa je ministrica dejala le, »da so ti po ponovnem postopku registracije že ali pa še bodo danes odšli v Avstrijo«.

Hrvaška že obveščena

Slovenija je po besedah notranje ministrice o ukrepih obvestila Hrvaško. Kako se bo odzvala ta, je po njenem mnenju še preuranjeno napovedovati. Pred tem je hrvaški notranji minister Ranko Ostojić, ki opravlja tekoče posle, na današnji novinarski konferenci v Zagrebu sicer potrdil, da bodo poostrili nadzor nad prebežniki, ki prihajajo na Hrvaško. Čez mejo da bodo spuščali le ljudi, ki bodo hoteli zaprositi za azil v Avstriji ali Nemčiji, piše STA. Spomnil je, da je Dunaj za razliko od Berlina postavil zgornjo mejo za število ljudi, ki bodo lahko zaprosili za mednarodno zaščito v Avstriji. »Po Avstriji je tudi Slovenija zahtevala profiliranje ljudi na migracijski poti,« je dejal Ostojić. Ocenjuje, da bodo takšne zahteve sprožile učinek domin.

Novi režim na avstrijsko-slovenski meji menda poteka dobro

Vlada se je na današnji seji sicer seznanila z ukrepi, ki jih je za omejevanje števila migrantov včeraj sprejela Avstrija. Tamkajšnje oblasti so namreč na »vrhu« nacionalnih in deželnih voditeljev o begunski problematiki sklenile, da bodo v bodoče na leto sprejemala le še od 30.000 do 40.000 novih prosilcev za azil, še bolj bodo poostrili nadzor na mejah, skrbneje preverjali pribežnike in začeli zavračati tiste, ki ne nameravajo za azil zaprositi v njihovi državi.

Po besedah tiskovnega predstavnika policije avstrijske Štajerske Fritza Grundniga, ki ga povzema Slovenska tiskovna agencija, poskusna uvedba novega, strožjega režima na avstrijsko-slovenski meji na mejnem prehodu Špilje »poteka dobro«. Grundnig je novinarjem pojasnil tudi, da so v Špilju v sredo, ko je začel veljati poskusni sistem, sprejeli 500 beguncev, enako velja za danes in to pričakujejo tudi za prihodnje dni.

Na vprašanje, ali na meji kontrolirajo tudi slovenske državljane, so pri policiji avstrijske Štajerske pojasnili, da nadzor poteka »normalno v okviru posamičnih kontrol potovalnih dokumentov na zveznih cestah in avtocestah, kot to velja že nekaj tednov«.

Po poročanju najbolj branega avstrijskega časnika Kronen bo Avstrija jutri (v petek) ob 10.30 začela uresničevati napoved, da bo čez mejo spuščala le še tiste pribežnike, ki hočejo zaprositi za azil v njihovi državi ali Nemčiji.