Vlada z osnutkom Vizije Slovenije 2050 za družbo aktivnih državljanov

Osnutek vizije temelji na višji kakovosti življenja, inovativni družbi, povečanju zaupanja in transformativnem učenju.

Objavljeno
10. januar 2016 09.47
Ma. Ja., STA, Š. P.
Ma. Ja., STA, Š. P.
Brdo pri Kranju - Novembra lani se je na tridnevni delavnici z naslovom »Prihodnost ni daleč. Slovenija 2050« sešla skupina 50 državljanov, predstavnikov slovenske družbe. Njihova naloga je bila oblikovati izhodišča za pripravo osnutka Vizije Slovenije 2050, so sporočili iz vlade oziroma službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Osnutek vizije, s katerim so se danes seznanili ministri, je rezultat te delavnice, razgovorov s posamezniki in analitičnega dela procesa.

Kot so zapisali na ministrstvu, se bo po današnji predstavitvi osnutka nadaljeval vse-vključujoči proces. Po različnih slovenskih krajih bodo organizirali predstavitve, namenjene vsem zainteresiranim deležnikom in državljanom, na tej podlagi pa bo država dobila orodje za določanje ključnih razvojnih prioritet. Po besedah premierja Mira Cerarja vlada namerava krovno strategijo razvoja pripraviti do konca leta, poroča STA.

Ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Alenka Smerkolj, je med ključnimi željami državljanov v izjavi za medije pred današnjim posvetom izpostavila visoko kakovost življenja, inovativnost, medsebojno zaupanje, učenje za veščine življenja in identiteto Slovenije.

Na ministrstvu so v sporočilu za medije dodali, da je osrednji cilj vizije, da Slovenija do leta 2050 postane družba aktivnih državljanov, ki bodo kritično in tvorno sodelovali v vseh družbenih procesih.

»Če želimo, da bo Slovenija do leta 2050 postala generator uspešnih zgodb, moramo postati družba aktivnih državljanov. Zavedamo se namreč, da so in bodo naša največja prednost ljudje. Preko zaupanja ter odprte in inovativne družbe lahko ustvarimo pogoje za večjo kakovost našega življenja, ki ga omogoča proces celostnega in ozaveščenega učenja«, so zapisali.

Skozi razcvet družbenih, tehnoloških in institucionalnih inovacij naj bi razvili model, ki bo aktivno ponujal odgovore na globalne izzive. Velik izziv, tako za državo kot njene državljane, je povečanje zaupanja. To pomeni zaupanja vredne institucije, ki so odprte in odgovorne do državljanov, vsem enako dostopne in transparentne ter optimalno učinkovite pri svojem delovanju.