Vlada in sindikati podpisali dogovor za javni sektor

Minister za javno upravo je po podpisu dejal, da je vesel, da so pogajanja zaključili v dialogu in v okviru, ki je javno-finančno vzdržen.

Objavljeno
21. december 2016 16.00
Podpis socialnega sporazuma
A. S. H., STA, Ma. F.
A. S. H., STA, Ma. F.

Ljubljana − Vlada in sindikati javnega sektorja so danes podpisali dogovor za javni sektor, ki odpravo varčevalnih ukrepov postavlja v leti 2017 in 2018. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po podpisu dejal, da je vesel, da so pogajanja zaključili v dialogu in v okviru, ki je javno-finančno vzdržen. Zadovoljstvo so izrazili tudi sindikalisti.

Dogovor je podpisalo 29 sindikatov od 41, dva pa to nameravata še narediti. Tako je kvorum za veljavnost dosežen.

Dogovor, ki so ga sklenili v četrtek, parafirali pa v petek, je v imenu vlade podpisal Koprivnikar, v imenu reprezentativnih sindikatov javnega sektorja pa njihovi predstavniki.

Hkrati z dogovorom je potekal tudi podpis aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, ki ga je na vladni strani poleg Koprivnikarja podpisala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Podpisati bi ga morala tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, a je bila zadržana. Tako naj bi ga podpisala v četrtek.

Dogovor odpravo varčevalnih ukrepov postavlja v leti 2017 in 2018. V prihodnjem letu je predvideno odpravljanje anomalij pri vrednotenju delovnih mest in nazivov, sproščanje pri regresu ter premijah kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Skupni učinek na javno-finančne izdatke v letu 2017 naj bi tako predvidoma znašal 56 milijonov evrov. Če bi se sprostili vsi ukrepi, bi se javno-finančni odhodki v letu 2017 povišali za 215 milijonov evrov.

Upoštevajoč dogovor s sindikati, je vlada v DZ že posredovala predlog zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2017 in drugih ukrepih v javnem sektorju. Skupni finančni učinek ukrepov, ki se jim z zakonom podaljšuje veljavnost tudi v prihodnje leto, je 148,6 milijona evrov.

Pri tem višina premij kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja ni predmet zakona, ampak kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti. Tako so danes ob dogovoru in izjavi o stopnji usklajenosti besedila predloga omenjenega zakona podpisali tudi aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti. Izjavo o stopnji usklajenosti sta ob Koprivnikarju in Vraničar Ermanovi podpisala še vodja pogajalske skupine konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj in vodja druge pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek.

Zakonskega predloga se bo danes lotil odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, v četrtek pa še DZ na izredni seji. Skrajni rok za uveljavitev zakona je 1. januar.