Vlada ne nasprotuje predlogu ZL o istospolni skupnosti

V ZL se v predlogu zavzemajo za izenačitev istospolnih in raznospolnih parov v vseh pravicah.

Objavljeno
29. januar 2015 17.18
TOPSHOTS-FRANCE-SOCIETY-WEDDING-DEMONSTRATION-PARIS
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Vlada ne nasprotuje noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je v zakonodajni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Matejem Tašnerjem Vatovcem iz ZL. V ZL se v predlogu zavzemajo za izenačitev istospolnih in raznospolnih parov v vseh pravicah.

Vlada je v danes sprejetem mnenju k predlogu zapisala, da ustava ne dopušča različnega obravnavanja istospolne partnerske skupnosti. Ustavnosodna presoja ustavnega sodišča od leta 2003 vse bolj usmerja pravno ureditev Slovenije v smer popolne izenačitve istospolnih partnerskih skupnosti z zakonsko zvezo in zunajzakonsko skupnostjo, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Vlada ima sicer nekatere pomisleke zaradi nejasnosti predlaganih rešitev glede rokov in izdaje odločb o preoblikovanju registrirane istospolne partnerske skupnosti v zakonsko zvezo in odločb o veljavnosti zakonske zveze.

Nazadnje vlada dodaja, da se ne strinja z oceno predlagateljev, da predlog ne bo imel finančnih posledic za državni proračun. Določene finančne posledice bodo za državni proračun nastopile zaradi potrebne nadgradnje informacijskega sistema upravnih notranjih zadev, je opozorila.

Poudarila je, da skladno s pripravljenim normativnim delovnim programom za leto 2015 tudi sama pripravlja spremembe zakonodaje na področju istospolnih partnerskih skupnosti, v zvezi s katerimi je že bila opravljena javna razprava.