Vlada objavila kartografski prikaz meje s Hrvaško

Slovenska geodetska uprava je na podlagi uradnih evidenc pripravila 48 zemljevidov, kje točno naj bi potekala meja s Hrvaško.

Objavljeno
16. oktober 2017 17.56
vidic MEJA
Ma. F., STA, Z. P.
Ma. F., STA, Z. P.

Ljubljana - Slovenska vlada je danes na svojih spletnih straneh objavila kartografski prikaz slovensko-hrvaške meje, kot jo je določilo arbitražno sodišče. Gre predvsem za vizualizacijo meje na kopnem, ki je bila v razsodbi večinoma opisana, državi pa bosta morali v naravi njeno demarkacijo še opraviti. Tega Slovenija brez Hrvaške ne more izvesti.

Medtem ko je arbitražno sodišče mejo na morju določilo zelo natančno s koordinatami, pa je mejo na kopnem določilo večinoma opisno - na podlagi meja katastrskih občin.

Katastrske evidence obeh držav so sicer v okoli 90 odstotkih usklajene in ne prihaja do prekrivanja ali drugačnega neujemanja. To so v 90. letih prejšnjega stoletja ugotovili tudi strokovnjaki obeh novonastalih držav.

Slovenska geodetska uprava (Gurs) je nato na podlagi uradnih evidenc pripravila 48 zemljevidov, kje točno naj bi potekala meja s Hrvaško. Prva karta je nekakšno kazalo na zemljevidu celotne Slovenije, druga v merilu 1:76.000 kaže mejo na morju, ostale pa v merilu 1:25.000 podrobnosti poteka meje na kopnem.

Za povečavo in ogled nekaterih kartografskih prikazov (zemljevidi 1) kliknite na zgornji zemljevid.

Demarkacijo v naravi treba opraviti dvostransko

Državna meja je sicer načeloma določena s koordinatami, ki se nato izmerijo tudi na terenu in postavijo mejniki. Na ta način se meja določi tudi v naravi - se opravi njena demarkacija. Tako je na mejah Slovenije z Italijo, Avstrijo in Madžarsko, pa tudi sicer med državami. Postopek pa po mednarodnem pravu mora potekati v sodelovanju obeh držav. Torej, četudi je slovensko-hrvaška meja z arbitražno razsodbo določena, pa je demarkacijo v naravi treba opraviti dvostransko. To bi tudi, če Hrvaška ne bi nasprotovala uresničitvi arbitražne odločitve, trajalo več let, poudarjajo slovenski strokovnjaki.

Za povečavo klikni na grafiko.

Slovenija upa, da bi pri demarkaciji meje na terenu lahko prišlo tudi do določene uskladitve meje, da bi bila ta bolj praktična in življenjska in da ne bi, kot na primer v primeru Brezovice pri Metliki, cesta v naselju prečkala mejo desetkrat. K temu je državi pozvalo tudi arbitražno sodišče.

Zdaj pripravljene karte bodo v prihodnje ustrezna podlaga za uporabo opredelitve meje v drugih uradnih evidencah, pa tudi za pripravo vseh uradnih zemljevidov, tudi v šolskih učbenikih.

Za povečavo klikni na grafiko.

V kratkem tudi interventni zakon

Po neuradnih informacijah iz vladnih krogov bo treba naprej počakati na potek roka za pripravo vsega potrebnega za implementacijo arbitražne razsodbe, torej do konca decembra, potem pa se bo vlada odločila, kako bo Slovenija evidentirala mejo za svoje potrebe, če bo Hrvaška še vztrajala pri zavračanju arbitraže.

Na vladi pojasnjujejo, da se priprave na implementacijo arbitražne razsodbe nadaljujejo. Med drugim naj bi neuradno pripravljali tudi predlog, katera zemljišča bi zamenjali za ureditev bolj življenjske meje. Tudi ta predlog naj bi bil pripravljen do konca decembra.

Po neuradnih napovedih naj bi vlada »v kratkem« predstavila tudi interventni zakon, ki naj bi naslovil potrebe prebivalcev ob meji s Hrvaško, ki bodo kakorkoli prizadeti zaradi arbitražne odločitve.

Cerar bo pozval Plenkovića k dialogu

Predsednik vlade Miro Cerar bo skladno z dogovori na odboru za zunanje zadeve za zaprtimi vrati še ta teden predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića pozval k nadaljevanju dialoga.

Znano je, da so se po govoru premiera Plenkovića na Generalni skupščini Združenih narodov konec septembra uradni odnosi med vladama znižali na raven ledišča. Cerar je odpovedal že dogovorjeni obisk v Zagrebu, pozneje na evropskem vrhu v Talinu pa tudi ni bilo formalnih pogovorov med Cerarjem in Plenkovićem, pogovarjala sta se le približno pol ure. Plenković je takrat dejal, da je cilj Hrvaške, da bi skozi dialog bolje razumeli pozicije ene in druge strani, s tem pa bi se po njihovem mnenju lahko začela »reševati nerešena vprašanja o meji.« Plenković je v Talinu pojasnil, da njegovo vabilo Cerarju ostaja odprto.

Slovenski vladni viri napovedujejo, da bo Cerar ta teden Plenkovića pozval k nadaljevanju pogovorov, a da bodo ti potekali skladno z dogovori na odboru DZ za zunanjo politiko minuli petek. Pogovori - kje bi potekali, še ni znano - so mogoči le o implementaciji arbitražne sodbe, ureditvi meje ali kakršnokoli drugačno poimenovanje določitve meje med Slovenijo in Hrvaško.