Vlada za spremembo zakona o himni, da ne bi bilo sporov

Vlada bi lahko predlagala spremembo zakona, ki določa, katere kitice Zdravljice so državna himna.

Objavljeno
08. avgust 2012 22.17
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Vlada ne bo ukrepala proti pevkam, ki so himno zapele že pred državno proslavo junija na ljubljanskem Kongresnem trgu. Bi pa lahko predlagala spremembo zakona, ki določa, katere kitice Zdravljice so državna himna, je zapisano v vladnem odgovoru.

Bo božji blagoslov 
del državne himne?

Odgovor je namenjen poslanki SD Majdi Potrata, ki je vlado vprašala, kot smo v Delu že pisali, ali bodo ukrepali proti tistim, ki so na državni proslavi najprej poskusno prepevali himno in uporabili odlomke, ki jih zakon ne določa kot himno. Opozorila je tudi na razdruževanja in izključevanja.

O kitici Zdravljice Franceta Prešerna, ki pravi: »Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet ...«, v vladi odgovarjajo, da »pesnikov blagoslov dežele in slovenstva ne more poglabljati razdruževanj, saj evropski prostor in evropska kultura temeljita predvsem na krščanskih vrednotah, ne pa na vrednotah in simbolih 'revolucionarnega ateizma'«.

V odgovoru poslanki, ki je objavljen na vladnem spletnem portalu, opozarjajo, da ustava kot himno določa Zdravljico v celoti. V primerih, ko zakon ni v celoti skladen z ustavo, je treba spoštovati določila ustave, menijo v vladi. Bi pa »glede na različna tolmačenja pravno korektne vsebine himne, da bi se izognili prihodnjim zapletom, zakon očitno bilo treba novelirati«.

Vlada Potrati podrobno odgovarja tudi, zakaj na proslavi ni bilo praporščakov z rdečimi zvezdami. Tudi z opozorilom, da jih ni bilo niti na razglasitvi osamosvojitve, ko smo s spuščanjem zastave z rdečo zvezdo in dvigom zastave samostojne države simbolno prekinili z nekdanjim totalitarnim sistemom, ki ga je simbolizirala ravno zastava z rdečo zvezdo, med drugim piše v predlogu vladnega odgovora Potrati.