Voljč, Monti, Papadimos v elitni Rockefellerjevi komisiji

Bančnik Voljč je član komisije, v katero so povabljeni predsedniki, ministri, finančniki in plemiči.

Objavljeno
20. januar 2012 11.25
Posodobljeno
20. januar 2012 11.39
B. M., N. R, notranja politika
B. M., N. R, notranja politika

Ljubljana – Marko Voljč, nesojeni predsednik vlade, je edini Slovenec v trilateralni komisiji, ki združuje okoli 390 pomembnih osebnosti Evrope, ZDA in pacifiškega območja.

V tem ekskluzivnem in vplivnem diskusijskem krožku sta sodelovala tudi grški »tehnični« premier Lukas Papadimos pa tudi italijanski premier Mario Monti.

Trilateralno komisijo, ki spodbuja globalni dialog o političnih in ekonomskih vprašanjih, privrženci teorij zarote pa jo imajo celo za neformalni center moči, ki »iz sence« vlada svetu, je leta 1973 ustanovil ameriški bankir David Rockefeller.

Menda zaradi nepripravljenosti druge, menda še bolj vplivne, a manj odprte skupine Bilderberg, da članstvo, ki je bilo omejeno na ugledne osebnosti iz Severne Amerike in Evrope, omogoči tudi pomembnim predstavnikom držav v razvoju z azijske celine. Bilderberški skupini predseduje francoski poslovnež modre krvi Henri de Castries, sicer prvi človek največje svetovne zavarovalnice Axa, trilateralno komisijo pa vodijo območni predsedniki. Evropski je prav Mario Monti.

Načeloma se člani trilaterale ob prevzemu javnih položajev vsaj začasno odpovedo sodelovanju v komisiji, kar naj bi pomagalo ohraniti njen neformalni značaj. A na seznamu trilaterale iz decembra 2011 ne najdemo zgolj nekdanjega predsednik evropske komisije Jacquesa Santerja, ameriške državna sekretarka Madeleine Albright in njene naslednice Condoleezze Rice, temveč tudi sedanja zunanja ministra Carla Bildta (Švedska) in Karla Schwarzenberga (Češka). V skupino se je mogoče vključiti samo s povabilom.