Vrh koalicije: Zaradi bližajočih se volitev pozivi k enotnosti

Največ o ukrepih v zdravstvu, tudi o problemu slovenske manjšine v Avstriji. Erjavec: Potrebujemo močno vlado in politično stabilnost.

Objavljeno
16. februar 2017 21.46
Sestanek koalicije
Zoran Potič
Zoran Potič

Brdo pri Kranju – Na razširjenem koalicijskem vrhu dobro leto pred iztekom mandata so poslanci treh koalicijskih strank SMC, Desusa in SD prisluhnili poročilom resornih ministrov, še najbolj ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, ki mora letos izpeljati ves reformni sveženj.

Predsednik vlade Miro Cerar je pred koalicijskim vrhom dejal, da vstopajo vse tri stranke, ki so leta 2014 oblikovale vlado, v zadnje leto vladanja, zato je pomembno, kako bodo v tem obdobju izpolnjevali koalicijske zaveze in številne projekte. Prioritete bodo zdravstvo, socialna politika, družinska politika, zagotavljati varno starost upokojencem, hkrati pa ponuditi priložnosti mladim.

A pri tem, je opozoril Cerar, se je treba zavedati, da »država ni vreča brez dna«. Predsedniku vlade se zdi zelo pomembno, da v dobrem letu pred volitvami (bile naj bi maja ali junija prihodnje leto) »ostanejo enotni, zavezani koalicijski pogodbi s ciljem, da dokončajo mandat«. Kot ga je bilo razumeti, je koalicijskim poslancem položil na srce zlasti pričakovanje, da vsem skupaj v tem letu ne bi zrasli apetiti po delitvi predvolilnih daril, ker vsi podatki kažejo, da gre Sloveniji na bolje. Projekte, ki so jih zastavili za letos in o čemer so razpravljali na koalicijskem vrhu, je zagotovil premier, bodo izvajali na vzdržen način.

Desus ne bo delal težav

Na koalicijskem vrhu so analizirali tudi vse bolj razglašeno glasovanje v zadnjem obdobju. Zato je Cerar dejal, »da je izjemno pomembno, da v zadnjem letu še bolj strnejo vrste pri zavezah, pri katerih se pričakuje, da jih bodo vse tri stranke izpolnjevale skupaj«.

Predsednik druge največje koalicijske stranke Desus Karl Erjavec je na vrhu dal vedeti, da njihova stranka v tem, že predvolilnem obdobju ne namerava delati težav. Čeprav se je prepogosto dogajalo, da so koalicijski poslanci glasovali premalo soglasno, je dejal Erjavec, je treba »koalicijo konsolidirati, pogledati moramo, katere zakone moramo sprejeti do konca mandata. Prepričan sem, da ta koalicija lahko konča mandat, čeprav smo v zadnjem letu.« Prvak Desusa je zagotovil, da je njihov sobotni kongres sicer napoved vstopa v volilno kampanjo, vendar to ne pomeni »destabilizacije vlade, ampak zgolj bolj intenzivne priprave na volitve«. Ker, kot je poudaril Erjavec, je zaradi nemirne soseščine v tem trenutku zelo pomembno, da ima Slovenija močno vlado in stabilne politične razmere.

Ključno skrajšanje čakalnih vrst

Da v tem trenutku ne potrebujemo predvolilne histerije, je opozoril predsednik SD Dejan Židan: »Do volitev je še več kot leto dni, zato ni nobene potrebe, da se obnašamo, kot da smo tik pred njimi. Zato ne dvomim, da se bomo dogovorili, da bo med koalicijskimi strankami nekaj manj predvolilnega obnašanja in nekaj več želje po enotnem uresničevanju koalicijske pogodbe.« Židan je poudaril, da bo SD v okviru razprave o zdravstveni reformi delovala konstruktivno, si pa bodo še bolj prizadevali za javno zdravstvo in za bolj jasno ločnico med zasebnim in javnim zdravstvom. Zelo blizu jim je rešitev, da bo zdravstvo bolj socialno, ko bi lahko razbremenili revnejše in malo bolj obremenili premožnejše. »Zelo se strinjamo, da smo na današnjem vrhu zdravstvo obravnavali prioritetno, v SD smo pripravljeni sodelovati zelo konstruktivno, a naša prioriteta bi bila, da se čakalne vrste skrajšajo,« je dejal Židan. Glede na dobro gospodarsko rast, ki jo bo po prepričanju SD Slovenija dosegala še štiri ali pet let, se Židan zavzema, da bi imeli koristi od tega vsi prebivalci Slovenije, ne zgolj elita.