Vrhovno sodišče ugodilo pritožbi KPK

Zahteva Aleša Zalarja po izdaji začasne odredbe za odstranitev poročila KPK ni bila utemeljena, je odločilo vrhovno sodišče.

Objavljeno
03. junij 2015 15.06
Ma. F., Pi.K., Delo.si
Ma. F., Pi.K., Delo.si
Ljubljana − Zahteva Aleša Zalarja po izdaji začasne odredbe ni bila utemeljena, je odločilo vrhovno sodišče, zato je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ponovno objavila zaključne ugotovitve v postopku imenovanja generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Boštjana Škrleca.

KPK je danes prejela sklep vrhovnega sodišča, ki je ugodilo pritožbi komisije in izpodbijani sklep upravnega sodišča spremenilo tako, da je zahtevo za izdajo začasne odredbe Aleša Zalarja zavrnilo.

Zaradi sklepa sodišča je KPK tako na svoji spletni strani ponovno objavila zaključne ugotovitve v omenjenem primeru. Del ugotovitev, ki se nanaša na generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, ostaja prikrit, ker začasna odredba upravnega sodišča še velja. KPK se je tudi na to pritožila.

Senati z različnimi mnenji

Aleš Zalar v današnjem odzivu na odločitev vrhovnega sodišča ugotavlja, da imajo različni senati vrhovnega sodišča »popolnoma različna in neenotna mnenja glede izkazanosti škode kot podlage za izdajo začasne odredbe.«

»Pred dobrim letom je namreč vrhovno sodišče v isti zadevi na moj predlog izdalo začasno odredbo in odločilo, da težko popravljiva škoda nastane že s samo javno objavo ugotovitev KPK. V tokratnem sklepu pa je isto vrhovno sodišče svoje stališče diametralno spremenilo in zavzelo stališče, da navedeni standard ne velja za nekdanje politike,« pravi Zalar po pisanju STA. Ob tem ugotavlja, da je tovrstna razlaga vrhovnega sodišča povsem nelogična, saj sam že tri leta in štiri mesece ni več javni funkcionar.

Hkrati po njegovem prepričanju tovrstna razlaga predstavlja grobo kršitev ustavne pravice do enakega varstva pravic v sodnih postopkih. »Sodišče namreč v ničemer ni pojasnilo, zakaj je svojo dosedanjo sodno prakso spremenilo,« je zapisal Zalar in dodal, da bo proučil vse pravne možnosti za razveljavitev takšne odločitve.