Walter Wolf: »V primeru moje smrti bo na deseterico razpisana denarna nagrada«

Walter Wolf je prepričan, da so mu dokument, na katerem je napisano, kako se bodo delile podkupnine pri Patrii, podtaknili.

Objavljeno
14. junij 2013 13.03
cervek/Walter Wolf in Wolfgang Riedl na dunajskem sodišču
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si

Maribor - Walter Wolf je v pogovoru za Večer povedal, da »V življenju ni prodal ali kupil ene same puške», a so mu očitali vpletenost v orožarske posle in celo podkupovanje. Povedal je, da mu je bil Wolfgang Riedl, posrednik Patrie, kot njegov poslovni partner dolžan nekaj denarja in mu je to plačal.

Razložil je, da je šlo za 2,37 milijona evrov, transakcije pa po njegovih navedbah ni preklicala banka ampak on sam. Riedl naj bi mu namreč »nakazal malo preveč«. Kot je dejal, sta z Riedlom partnerja in če izpeljeta posel, si delita provizijo na pol, on pa je nakazal preveč. Po Wolfovih besedah naj bi Riedl kasneje pisal neke neumnosti, s katerimi nima Wolf nič.

2,37 milijona, ki jih je Riedl nakazal v Lipnico, je bilo po Wolfovih besedah povezano z več posli in le del vsote je Riedl prejel od Patrie. Kot pojasnjuje Wolf, naj bi se Riedl želel izogniti plačilu davka, Wolfa pa naj bi prosil za pomoč. Wolfov poslovni partner naj bi storil napako, ker je denar nakazal Wolfu kot fizični osebi, ne pa liechtensteinski firmi ICB v Wolfovi lasti. Wolf pojasnjuje, da »je bil to resen spodrsljaj, ker sta moj račun in račun mojega podjetja dve povsem ločeni stvari, in če bi jaz v Lipnici dvignil tisti denar, bi me lahko Avstrijci zaradi tega obtožili utaje davkov«. Zato je menda preklical transakcijo.

»Na tožilstvu so ves čas spreminjali zgodbo«

Denar je bil po Wolfovih besedah vrnjen na Riedlov račun, ta pa naj bi nato denar pravilno nakazal omenjeni liechtensteinski firmi, njen zastopnik pa je Hans Peter Wilhelmer. Ta pa je z delom omenjene vsote plačal račun Riedlovemu partnerju na Tajskem in tako je denar prišel tja, kjer ga je Wolfgang Riedl potreboval za gradnjo hiše. Tajski partner sicer trdi, da tega denarja nikoli ni videl, a Wolf ocenjuje, da to počne zato, ker mu po tamkajšnjih zakonih grozi deset let zaradi utaje davka.

Na vprašanje, ali je šlo za podkupnino SDS in Janezu Janši Wolf odgovarja, da so na tožilstvu ves čas spreminjali svojo zgodbo, čeprav so zasegli vse poslovne knjige. Riedl pa naj bi se »delal malo pomembnega«, češ, kakšne zveze ima v Sloveniji. Glede navedbe predstavnika Patrie Reia Niitynenena, da je Wolf delil provizije SDS, pa ta odgovarja, da je Niitynenena videl le enkrat v življenju, nikoli pa da nista govorila o čem podobnem. V Patrii naj ne bi poznal nikogar, zgolj Riedlu naj bi priporočil Ivana Črnkoviča, z Jožetom Zagožnom pa sta se poznala že prej.

Prepričan je, da so mu dokument, na katerem je napisano, kako se bodo delile podkupnine, podtaknili. Predlaga, da se ga da na grafološko analizo, ki bo pokazala, ali je res on njegov avtor. Pomagal naj bi Riedlu, nato pa so ga v celo zadevo »potunkali«, ker je bil prepoznaven človek z območja Balkana. V ozadju afere pa naj bi stali Milan Kučan, Janez Zemljarič in Janez Stanovnik.

Wolf tudi napoveduje, da namerava kmalu razkriti obsežno in dolgoletno kršenje mednarodnega embarga na prodajo orožja Iranu. Prva Sistemska tehnika po njegovih besedah že leta tja pošilja komponente za orožje.

Sicer pa pravi, da je pripravljen na vse. Kot zatrjuje ima tudi fond v višini milijona evrov in če bi ga kdo umoril, ima tudi spisek desetih ljudi, na katere bo v primeru njegove smrti razpisana nagrada po sto tisoč evrov na vsakega.