Z javnim naročilom bi lahko privarčevali znatno več

Zadnji trik je, da razpis za žilne opornice ni objavljen v angleščini. Odpiranje ponudb je pokazalo, da so bile prej preplačane.

Objavljeno
18. julij 2017 19.58
Odpiranje ponudb - Žilne opornice
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubjana – Danes so na direktoratu za javno naročanje odprli devet ponudb za nakup materiala za interventno kardiologijo – žilne opornice (stente). Do konca poletja naj bi bila znana odločitev o oddaji naročila, če ne bo pritožb, pa bi lahko jeseni že podpisali pogodbe, s katerimi bi sicer privarčevali nekaj sredstev, a bi jih lahko znatno več.

Slovenske bolnišnice koronarne žilne opornice kupujejo od dva- do trikrat dražje, kot so zdaj cene v Nemčiji ali na Finskem, vendar naj bi bilo kmalu drugače, čeprav pričakovanih drastičnih sprememb ne bo. Iz današnjega javnega odpiranja ponudb je bilo razvidno, da se za posel potegujejo podjetja Angiomedic, Kastor Medical Dental, LaboHem, Bormia, Mark Medical, Kefo, Pro-Gem, Apta Medica internacional in Shimadzu iz Zagreba. Podjetja so ponudbe oddajala za posamezne sklope, ki jih je bilo pet.

V prvem in drugem sklopu sta najnižji ceni ponudili podjetji Kefo in Pro-Gem, pri čemer pa obe močno presegata najvišji dovoljeni ceni za opornice. V tretjem in četrtem sklopu sta bili najugodnejši ponudbi podjetij LaboHem in Angiomedic, ki sta tudi v sklopu dovoljenih cen. V petem sklopu je najnižjo ceno, ki pa je znova precej višja od dovoljene, ponudil Kefo.

Najnižje ponudbene cene za artikel se gibljejo od 158 do 299 evrov (brez davka), najvišja dovoljena cena za posamezno opornico pa je bila od 165 do 200 evrov (brez davka). »Naročnik je pri sklopih z večjimi količinami dobil nižje ponudbene cene od najvišjih dovoljenih, pri sklopih z manjšimi količinami pa ponudbe presegajo njegova pričakovanja. To pomeni, da bo naročnik v sklopih, kjer ponudbe ne dosegajo pričakovane cene, opravil pogajanja,« so sporočili z direktorata za javno naročanje.

Težko pričakovano naročilo

Po slovenskih bolnišnicah na leto kupijo okoli šest tisoč koronarnih stentov. Cene zanje se bistveno razlikujejo, zato je bilo skupno javno naročilo za pet bolnišnic, ki sta ga pripravili ministrstvi za zdravje in za javno upravo, nujno in težko pričakovano. Razpis so začeli pripravljati lani.


Javno odpiranje ponudb za dobavo žilnih opornic na uradu za javna naročila republike Slovenije. Foto: Jure Eržen/Delo

Strokovna komisija se je dogovorila, da se od vseh petih katetrskih laboratorijev v državi pridobijo podatki o porabi stentov, cenah porabljenih stentov in številu opravljenih koronarografij in PCI-posegov. Na podlagi tega so bile določene tehnične specifikacije in najvišje cene. Tako so iz razpisa odpadli zastareli BMS- in titanovi stenti.

Poznavalec, zdravnik Blaž Mrevlje, ki je s prof. Markom Nočem zaslužen, da se je boj za znižanje cen opornic sploh začel, je bil razočaran, ker specifikacij o stentih na spletni strani evropskega portala (TED) niso objavili v angleščini. Zaradi tega so sicer za teden dni zamaknili rok za prijavo, a kot pravi Mrevlje, angleške objave še ni. »Tisto, kar tujce najbolj zanima, torej specifikacije, ni. To je v Sloveniji še zadnji trik, da se ja ne bi kdo prijavil,« pravi Mrevlje. Zato ministrstvo za zdravje imenuje kar ministrstvo za zaščito korupcije, saj je po njegovem de facto jasno, da so ovirali prijavo tujih dobaviteljev.

Nekateri še vedno nepojmljivo dragi

Spomnimo, leta 2012 smo za posamezen stent z zdravilom (DES druge generacije) plačevali od 800 do 1400 evrov, potem pa so se po opozorilih Noča in Mrevljeta na razpisu UKC Ljubljana leta 2014 cene precej znižale. Za stente smo tako po letu 2014 plačevali od 263 do 500 evrov. Skupno javno naročilo naj bi pripomoglo k še večjemu znižanju cen, a po hitri analizi ponudb je jasno, da so nekateri dobavitelji še vedno nepojmljivo dragi. Mrevlje je upravičeno razočaran.

Pravi, da je bilo vloženega veliko truda in da je minilo veliko let, da bi pri nabavi vsaj enega od 19.999 medicinskih materialov, kolikor jih kupuje UKC Ljubljana – žilnih opornic – privarčevali davkoplačevalski denar: »Tokratni razpis je bil pripravljen s postavitvijo najvišje zgornje dovoljene cene za posamezen sklop še posebej z mislijo na prepotrebno varčevanje v zdravstvu. Vendar, v še vedno socialistični RS, s socialističnim zdravstvenim sistemom, ki ga je postavil komunistični režim v prejšnjem stoletju v SFRJ pod vodstvom Janeza Zemljariča in njegove komunistične in udbovske kamarile, organiziran kriminal in korupcija v zdravstvu tečeta dalje. Očitno se bo denar tudi na primeru žilnih opornic še naprej pretakal v vikende, motorne čolne in jadrnice ptic roparic pri prašičjem koritu druge živalske farme.«

Mrevlje: Norčevanje iz davkoplačevalcev

Pravi, da se ministrstvo tako kot ponavadi tudi tokrat norčuje iz davkoplačevalcev in državljanov in ščiti korupcijo v zdravstvu: »Glede na podatke o ponujenih cenah, ki so mi zdaj na voljo, pa je tudi jasno, da se iz davkoplačevalcev norčujejo tudi ponudniki sami, saj v kar treh sklopih niso upoštevali zgornje najvišje dovoljene cene – nekateri so jo presegli celo za sto odstotkov ali več. Glede na to, da jim je bila najvišja dovoljena cena postavljena v razpisu, se sprašujem, ali so bebavi ali pa se res delajo norca.« Pri tem se Mrevlje, ki je prepričan, da mora tak razpis pasti, sprašuje, ali se bosta končno zganila Harij Furlan z državnega tožilstva in Darko Majhenič z NPU.

Kot je slišati, pa naj bi se na kardiološkem oddelku v UKC Ljubljana že pripravljale tudi določene diskreditacije Mrevljeta, ki jih je očitno spodbudil s svojimi javnimi razkritji glede opornic.