Za otroke, Boga in Primca

O referendumski pobudi glede družinskega zakonika bodo razmišljali kasneje.

Objavljeno
25. marec 2017 14.38
Za otroke gre
Zoran Potič
Zoran Potič

Škofja Loka - Kongres nove politične stranke Za otroke, namesto Glas, kakor je bilo prvotno predvideno, se je začel v župnijski cerkvi sv. Jurija v Stari loki na materinski dan. Lokacija in datum kongresa pričata, da Primc in kompanija niso pri organizaciji dogodka ničesar prepustili naključju.

V politično areno prihaja stranka, ki zagovarja konzervativno tradicionalna stališča, osrednjo pozornost posveča otrokom, kar vemo iz dosedanjih kampanj, ko so še funkcionirali kot gibanje, vse pa se vrti v znamenju vere, boga, doma in družine. Pri nekaterih izjavah udeležencev na kongresu pa je tudi zaznati, da jih zanimajo zgolj otroci »slovenskega rodu in korenin,« torej je novo stranko mogoče označiti tudi kot nacionalno ozko.

Sv. Jurij znanilec pomladi

Nova stranka Aleša Primca ne skriva, ampak nasprotno, poudarja versko ozadje. Tako je tudi sam dogodek potekal na cerkvenem zemljišču, začel se je z mašo v cerkvi svetega Jurija in nato nadaljeval v župnišču v Jurijevi dvorani, medtem ko so prijazne gospe iz župnišča pripravile okusne prigrizke in topel čaj za okoli 120 udeležencev. Iz človeštva zgodovine vemo, da ima simbolika pri vernih ljudeh izjemno velik pomen, zato ne preseneča, da se je kongresa stranke dotaknil sam Bog, kot pravi Primc, ki ne dvomi, da jim bo na volitvah uspelo tudi z božjo pomočjo, na kraju, kjer že stoletja častijo sv. Jurija.

Gre za svetnika, ki ga upodabljajo kot mladega moža v viteški opravi na belem konju, njegova ključna atributa pa sta ščit in sulica, upodabljajo pa ga v boju z zmajem. Sv. Jurij je znanilec vstajenja in pomeni tudi vrnitev pomladi. Podoba sv. Jurija simbolizira (na podlagi poganskega verovanja) vrnitev pomladi in vznik nove vere krščanstva, ki je premagalo poganstvo (simbol zmaja). Prav tako ni naključje, da je kongres potekal prav na materinski dan. Zato ne preseneča, da je kongres s projekcijo na platnu ves čas blagoslavljala podoba brezijanske ikone Marije pomagaj.


Primc ni nov obraz

Potek kongresa, dokumenti, ki so jih pripravili, sporočila, ki so jih pošiljali in sama organizacija, pričajo o tem, da pobudniki stranke niso politični začetniki. Pokazalo se je tudi, da imajo za seboj osem let aktivističnega delovanja (dva referenduma, ko je bilo treba zbrati na deset tisoče podpisov) in goreče podpornike. Glede na dejstvo, da je bil Aleš Primc dolgoletni član stranke SLS in pred tem mladih krščanskih demokratov, ne bi smelo presenetiti, da je kongres uspel brez večjih zapletov. Primc se z gibanjem predstavlja kot nov politični obraz, kar je seveda daleč od resnice.

V SLS je bil predsednik glavnega odbora stranke, kar je najpomembnejši organ stranke med kongresoma, zato lahko upravičeno sklepamo, da mu strankarskih znanj o tem, kako funkcionira politika, ni treba na novo osvajati. Primc je na kongresu dobil 100 odstotno podporo okoli 120 udeležencev kongresa. Da je Primc nedvomni "oče" ali bog stranke, v dvorani, kjer se je veliko pelo in stiskalo roke, sam začetek kongresa pa je spominjal prej na verski obred, kot pa na kongres politične stranke, ni bilo nikakršnega dvoma. V njegove zasluge, da je kot prvi obraz Gibanja za otroke in družine, uspel zminirati dva zakona (družinski zakonik in zakon o družinskih razmerjih) na referendumih, nihče ne dovmi. Primc je po izvolitvi oznanil, da prinaša njihova stranka v slovenski prostor naslednje sporočilo:» Stranka Za otroke pomeni štirikrat več za Slovenijo. Več spoštovanja mam in očetov, več otrok, višje plače in višje pokojnine.« To je stranka z družinsko vizijo, otroci in materinstvo pa so postavljeni v središčno točko.

Po očetu Primcu, še mati Metka

Če bo Primc v novi stranki odigraval vlogo očeta, pripada Metki Zevnik vloga matere. Zevnikova je poleg Primca tista, ki je v referendumskem boju odigrala ravno tako pomembno, če ne še bolj pomembno vlogo. Nekdanjo članico stranke SLS+SKD in državno sekretarko na ministrstvu za šolstvo Metko Zevnik so na kongresu dodelili položaj podpredsednice stranke, saj je bila tako kot Primc tudi ona edina kandidatka. Zevnikova je po izvolitvi dejala, da se z njihovim vstopom v politiko začenja zaton dobe protidružinske politike. »Dosti je bilo tega,« je poudarila Zevnikova, ki tudi ni brez strankarskih izkušenj.

V tradicionalni trikotnik oče, mati in Bog, sodi tudi podoba staroste. Tokrat je ta čast pripadla Angelci Likovič, ki so ji podelili, kot so dejali organizatorji, največje priznanje za človekove pravice v Slovenijo - belo vrtnico. Navdih za to nagrado so v Primčevi stranki našli v marginalnem odporniškem gibanju v nacistični Nemčiji, svojo pripadnost pa so označevali z belo vrtnico. Nagrajenko so napovedali kot neumorno borko za pravice nerojenih otrok, pri tem pa denimo navedli podatek, da je od leta 1952 do leta 2016 umrlo v Sloveniji 700.000 nerojenih otrok.

Otroci slovenskega rodu

Likovičeva je ob tej priložnosti dejala sledeče: »Želim si, da bi se v Sloveniji bolj slišal glas otrok. Otrok slovenskega rodu in slovenskih korenin. Želim si več vzgoje v skladu s krščanskim izročilom in 10 božjimi zapovedmi.« Likovičeva je z nekaj stavki zaobjela vso filozofijo nove politične stranke. K trikotniku, oče, mati, vera, je dodala če četrto zmes - nacionalnost. Če prav razumemo gospo Likovičevo, se bo kot borka za človekove pravice borila le za pravice otrok slovenskih korenin in rodu.

Ne Primc, ne Zevnikova po izvolitvi nista želela govoriti o političnih posledicah nastanka nove politične stranke, ki bo zlasti nagovarjala desne volivce. Primc je na vprašanje o političnih zavezništvih dejal le, da bo čas za razmislek o tem po kongresu. Je pa znano, da je Primc sodeloval s SDS pri ustanavljanju strankarske televizije Nova 24TV, poleg tega pa je tudi predsednik Odbora 2014, ki je nastal v zaščito prvaka SDS Janeza Janšo. Kako si novo stranko predstavljajo, pa je najbolje opisal Tomaž Perše, predsednik društva Družinska pobuda.


Stare stranke so opešale

»Saj že imamo politične stranke, ki zagovarjajo otroke. Z njimi tudi dobro sodelujemo, vidimo pa, da je zaupanje v te stranke med ljudmi nekoliko upadlo. Zato je postalo nujno, da dobimo okrepitev, da se pol družbe, ki zagovarja očete, matere in otroke okrepi. Da dobimo na tem področju vsaj še kakšno stranko,« je dejal Merše. Iz te misli lahko sledimo politični kalkulaciji, s katero se na desnici ukvarjajo že nekaj let, kajti na zadnjih parlamentarnih volitvah se je izkazalo, da je doma ostalo vsaj 100.000 volivcev. Če jih ne morejo nagovoriti ne SDS, ne NSi, ne SLS, bi jih lahko nagovorila nova stranka. Po vzoru strank na levici.

Stranke slovenske desnice se na nastanek Primčeve stranke niso posebej odzivale. Janša jo je že pred dobrim letom, ko se začelo govoriti o novi stranki, posredno podprl v kontekstu nezadovoljstva s SLS in NSi, ki sta ubrali bolj avtonomno obliko delovanja. Primc pa doslej ni nikoli skrival, da je velik občudovalec Janeza Janše. In ni nezanemarljivo, da je v osnutku resolucije stranke SDS, ki se 20. maja odpravlja na kongres, velik del besedila posvečen ravno vprašanjem družine in otrok. Stičnih strank med stranko Janeza Janše in stranko Aleša Primca je torej več kot dovolj.
Na kongresu vidnejših predstavnikov desnice ni bilo opaziti. Nekoliko presenetljivo je, da je na kongres prišel Anton Kokalj, sicer član NSi in nekdanji poslanec. Ob prihodu, ko smo ga vprašali, kaj to pomeni, je dejal le, da je še vedno stranke NSi. »Zaenkrat še.« Na kongresu je bilo opaziti tudi Andreja Magajno, predsednika Krščanskih socialistov, ki se je zavzel za sodelovanje obeh strank, ker da imata skupne temlje to pa je Janez Evangelist Krek.