Zadeva Patria je zastarala

Tožilstvo še preučuje možnost pritožbe na ustavitev postopka zaradi zastaranja.

Objavljeno
07. september 2015 12.23
mfe patria
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana − Okrajno sodišče v Ljubljani je odločilo, da je proces v zadevi Patria zastaral za vse tri obtožene, Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča, je za STA potrdili Črnkovičev odvetnik Dejan Markovič. Zadeva je torej zavržena.

Za zagovornika Toneta Krkoviča, odvetnika Jožeta Hribernika, je bila takšna odločitev pričakovana. Hribernik bi sicer raje videl, da bi sodišče o zadevi vsebinsko odločalo v skladu z navodili iz odločbe ustavnega sodišča. Za to je bilo po njegovem še dovolj časa. »Je pa navsezadnje učinek isti,« je dodal.

Tudi Dejan Marković je takšno odločitev pričakoval. Tudi on bi raje videl, da bi sodišče o zadevi odločilo vsebinsko in jo zavrglo, »saj v zadevi ni bilo elementov kaznivega dejanja«. A hkrati tudi priznava, da si novega sojenja ne želi, saj da bi bilo za njegovega klienta, tako kot je bilo prvo, preveč stresno.

Na odločitev okrajnega sodišča se je na twitterju že odzval Janez Janša, ki je zapisal, da se je »veliki pok iz Murgel dokončno razblinil«. Stroški Patrie, po mnenju predsednika SDS, bremenijo proračun. »Ne, račun je treba poslati Masleši, Fišerju, Bavconu in Kučanu,« je še pripisal na twitterju.

Odbor 2014, ki si je prizadeval za oprostitev trojice in njihovo izpustitev iz zapora, ko so prestajali kazen, se je prav tako odzval na tviterju, kjer so zapisali, da so po krivem soobtoženi zdaj nedolžni. PRi tem zahtevajo »odstop vseh tožilcev in sodnikov, kršiteljev človekovih pravic«.

Odločitev o zastaranju je Okrajno sodišče v Ljubljani strankam po pošti odposlalo v petek popoldne. »Dokler pošta ne bo vročena vsem strankam v postopku, sodišče ne more komentirati njene vsebine,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Tožilstvo preučuje možnost pritožbe

Vrhovno državno tožilstvo še preučuje tako sklep ljubljanskega okrajnega sodišča o ustavitvi postopka zaradi zastaranja v zadevi Patria kot možnost pritožbe, so sporočili z omenjenega tožilstva. Zoper sklep je namreč v osmih dneh dovoljena pritožba.

Ne glede na odločitev ljubljanskega okrajnega sodišča pa na tožilstvu opozarjajo, da je zadeva Patria od vseh vanjo vpletenih držav prav v Sloveniji najhitreje dobila sodni epilog.

Tožilstvo je v tem dolgotrajnem, zahtevnem in odmevnem primeru obtožbo ves čas postopkov uspešno zastopalo in sodišča treh stopenj so z gotovostjo ugotovila utemeljenost obtožbe ter izrekla obsodilno sodbo, so zapisali v izjavi za javnost. Tudi ustavno sodišče ni izreklo oprostilne sodbe, temveč je zadevo vrnilo v novo odločanje prvostopenjskemu sodišču, so spomnili.

Ministrstvo za pravosodje obžaluje odločitev okrajnega sodišča

»Ministrstvo za pravosodje obžaluje, da je zadeva Patria zastarala. Tako s pravnega kot vsebinskega vidika ni dobro, če katerekoli sodne zadeve zastarajo, saj to ne krepi zaupanja v pravo in sodni sistem,« so zapisali na ministrstvu. Ocenjujejo, da je bilo prav in potrebno, da je bil v letošnjem letu spremenjen kazenski zakonik, v katerem so za tovrstna dejanja dvignili kazni in s tem podaljšali tudi rok zastaranja. »Vendar ta sprememba ne more veljati za nazaj, ampak samo za naprej,« dodajajo na ministrstvu.

Odločitev, kdaj zadeva Patria zastara, je bila v rokah ljubljanske okrajne sodnice Tanje Lombar Jenko, ki je primer po razveljavitvi na ustavnem sodišču dobila v ponovno odločanje. Sodnica je morala odločiti, ali glede zastaranja velja določba kazenskega zakonika iz časa, ko naj bi bila storjena kazniva dejanja (po kateri Patria zastara letos), ali novejša določba, po kateri je v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe zastaralni rok dve leti od te razveljavitve.

Sodnica je v sklep po Markovićevih besedah zapisala, da je kazenski zakonik, ki je veljal v času, ko so se zgodila domnevna kazniva dejanja, absolutno zastaranje predvideval po desetih letih, zato se novi zakonik ne more upoštevati. Sodnica je dodala, da pritožba na ustavno sodišče v tem primeru ni izredno pravno sredstvo. Svojo odločitev je sodnica podkrepila s sodno prakso, je dodal Marković.

23. aprila letos je ustavno sodišče razveljavilo sodbo v zadevi Patria. Ugotovilo je namreč, da je bila Janši kršena pravica do nepristranskega sojenja. Odločitev je bila sprejeta soglasno.