Zakonik sprejet, morda veto DS, morda še referendum

Poslanci so podprli družinski zakonik, ki se mu obeta veto v državnem svetu in referendum.

Objavljeno
16. junij 2011 22.49
Posodobljeno
16. junij 2011 23.00
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana – Poslanci so s 43 glasovi za in 38 proti sprejeli novi družinski zakonik. A za to, da bo začel veljati tudi v praksi, mora premagati še kar nekaj ovir – državni svet bi namreč utegnil nanj izglasovati veto, pri civilni iniciativi Za družino in pravice otrok pa že zbirajo podpise za referendumsko pobudo. Amandma o registraciji zunajzakonske skupnosti, ki so ga na pobudo SDS izglasovali v drugem branju in o katerem je bilo v javnosti veliko razprav, so v tretji obravnavi »popravili« in je znova tak kot preteklih 35 let. Tokrat so poslanci Desusa, razen enega, glasovali tako za ta člen kot za celoten zakonik.

Predstavniki LDS so, čeprav so najprej napovedali, da se bodo vzdržali, ker zagovarjajo popolno izenačitev pravic, na glasovanju prispevali štiri (od petih) glasove podpore. Proti je bila vsa opozicija, večinoma z utemeljitvijo, da zakonik degradira družino.

SDS: Vse za ohranitev vrednote naravne družine

Tako kot doslej so se kljub številnim spremembam, ki naj bi jih prinesel zakonik, tudi včeraj mnenja kresala predvsem o določilih, ki istospolnim parom dovoljujejo sklenitev partnerske skupnosti in enostransko posvojitev biološkega otroka partnerja. »SDS bo naredila vse, da ohrani vrednoto naravne družine in da bo zaščitila otroka pred to zakonodajno zmešnjavo ravnanja z njim kot z igračo,« je med drugim napovedal France Cukjati, ki se mu zdi »smešna, žaljiva in perverzna pot, na katero bomo stopili, če bomo sprejeli ta zakonik«. Nekatere izjave so gotovo prestopile mejo tistega, kar večina pojmuje kot svobodo govora. Predstavnik SNS Miran Györek je, denimo, svoje nestrinjanje ponazoril z besedami: »Ne bi me preveč čudilo, če bi kdo dobil idejo, da bi legalizirali še sodomijo... Niti to me ne bi čudilo, da bi rekli, da je še ljudožerstvo sprejemljivo. So tudi navadni ljudje, tako kot vsi drugi, le prehranske navade imajo pač malo drugačne.«

Svetlik: Nikomur 
nič ne jemljemo!

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je poudaril, da s tem zakonikom nikomur nič ne jemljejo, ampak želijo dodatno zaščititi družino in otroka v njem. »V Sloveniji približno polovica ljudi živi v tisti idealni družini, kot pravimo, oče – mati – otrok. Vendar druga polovica, ali nima te sreče, ali nima te volje, ali nima te želje, živi v drugačnih oblikah družine. Zakonik ne odvzema idealnemu tipu družine ničesar, omogoča pa in daje tudi drugim oblikam pravno možnost in isto veljavo,« je dejal Svetlik. Po njegovem mnenju nasprotniki zakonika niso predstavili niti enega argumenta, s katerim bi utemeljili kakršno koli degradacijo družine.

Pankrti 21. stoletja?

»Ti otroci so naravni. Tudi družine so. Če ne, jih ne bi bilo, in prav tako so v božji milosti,« se je o otrocih v istospolnih družinah izrazil Vito Rožej (Zares). »Mar ne dopuščamo tega, da z ukrepi, s katerimi te otroke ne želimo izenačiti z drugimi, ustvarjamo pankrte 21. stoletja?« se je o njihovem položaju vprašala Andreja Črnak Meglič (SD).