Zalar o poročilu KPK: Postopek ni bil niti pravilno voden

KPK zavrača očitke, da je postopek proti Zalarju v zadevi Škrlec vodila v nepopolni sestavi.

Objavljeno
15. april 2015 12.01
Posodobljeno
15. april 2015 12.01
Ma. F., Delo.si
Ma. F., Delo.si

Ljubljana − Nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar se je odzval na poročilo KPK, ki ugotavlja, da je pri nadzoru imenovanja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva ravnal koruptivno.

»V nasprotju z določbami zakona o upravnem postopku mi kot obravnavani osebi v tej zadevi KPK še vedno ni niti poskusila vročiti ugotovitev, ki jih je objavila na svoji spletni strani, iz česar sklepam, da teh ugotovitev sploh ne bom prejel,« je v sporočilu za javnost zapisal Zalar, ki po pregledu spisa pri KPK ugotavlja, da se v njem nahaja »več dokumentacije o političnih pritiskih Vinka Gorenaka na KPK kot listin, ki jih je KPK uporabila kot dokaz«.

Sprožil bo vse potrebne postopke

Kot je v nadaljevanju zapisal nekdanji minister za pravosodje, je KPK brez zakonskega pooblastila in v nasprotju s postopkovnimi navodili vrhovnega sodišča izvajala tajni dokazni postopek in zasliševala priče, ki jih je predlagala tako, da je zaslišanje potekalo na prostem, v kavarni pod ploščadjo Maksimarketa v Ljubljani. Namesto zapisnika o zaslišanju prič je nekdanji uslužbenec KPK in sedanji državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Darko Stare »brez podlage v zakonu izdelal uradni zaznamek o razgovoru s pričami, ki ga je KPK v nasprotju z zakonom o upravnem postopku uporabila kot dokaz«, pojasnjuje Zalar. Sporno se mu zdi, da je KPK v tem postopku izvajala policijska pooblastila, ne da bi ji državni zbor taka pooblastila podelil z zakonom, in je s tem, kot meni Zalar, prekoračila svoje pristojnosti.

Komisiji očita tudi sprejetje osnutka pred dvema letoma v nezakoniti sestavi dveh članov senata, od katerih eden menda ni imel zakonskega pooblastila za odločanje, ker ni imel opravljenega izpita iz zakona o upravnem postopku, kar je zakoniti pogoj za odločanje. Kot še naprej pojasnjuje Zalar, je Štefanečeva KPK končne ugotovitve ponovno sprejela v nezakoniti sestavi dveh članov, pri čemer je bilo tretji članici KPK Almi Sedlar onemogočeno sodelovanje pri odločanju. Pri odločanju je »sodeloval tudi Štefanec, ki bi se moral po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije izločiti zaradi pristranosti, saj bi lahko šlo za njegov revanšizem do generalnega državnega tožilca, ker ta Štefaneca ni podprl kot kandidata za tožilca«.

»Osebe, ki so delovale v imenu in za račun KPK, so zavestno ravnale protipravno in morda tudi koruptivno, zato bom v nadaljevanju sprožil vse potrebne postopke,« je še zapisal Zalar.