Zavrnili ZL, ki je proti vojakom na ruski meji

O vstopu v Nato niso odločile elite, ampak ljudstvo na referendumu, je opozoril Tonin. Elite so pretentale ljudi, je ugovarjal Kordiš.

Objavljeno
25. januar 2017 10.34
*jer* Slovenska vojska pred odhodom v Afganistan
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana − Večina poslancev je v odboru za obrambo zjutraj zavrnila predlog opozicijske Združene levice, da bi država odpovedala vojaško sodelovanje v operaciji Nata na Baltiku in Poljskem. Za odpoved sta glasovala dva poslanca, proti devet.

Kot smo poročali, je država že julija lani na vrhu Nata napovedala, da bo v Latvijo poslala vojake, konec lanskega leta pa je obrambna ministrica Andreja Katič (SD) na srečanju ministrov Nata napovedala, da bo na sever potovalo 50 naših vojakov. Prejšnji teden je vlada namero, da vojaki odpotujejo na rusko mejo, poslala v dokončno potrditev poslancem. Z načrti vlade se bosta v začetku februarja, verjetno za zaprtimi vrati, seznanila odbora za obrambo in zunanje zadeve, je na seji odbora danes dejal predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS)

Zaradi zahteve ZL je odbor za obrambo o sodelovanju Slovenske vojske v Latviji danes razpravljal javno. Miha Kordiš (ZL) je na seji popravil trditev svoje stranke, da od 28 članic Nata 12 držav ne pošilja vojakov na Baltik. Ker so ugotovili, da bodo na Baltiku tudi Španci, je število popravil na 11. Državni sekretar obrambnega ministrstva Miloš Bizjak pa je opozoril, da tudi ta podatek ne drži, države višegrajske skupine, o katerih je Kordiš zatrdil, da jih ne bo, bodo izmenjevale svojo enoto na Baltiku. Kdaj točno bodo njihovi vojaki pripotovali, še ni jasno, Madžarska pa bo na svojem ozemlju imela tudi poveljstvo za sprejem sil, je opozoril Bizjak.

Države Nata, ki na Baltiku in na Poljskem ne bodo z vojaki, v operaciji, ki je odvračalnega in obrambnega namena in nikakor ne ogroža Rusije, sodelujejo na druge načine, je dejal Bizjak. Povedal je še, da bo to sodelovanje letos državo stalo 2,8 milijona, prihodnje leto pa 4,6 milijona evrov.

»Klasična provokacija ZL,« je zahtevo, da bi se umaknili iz operacije Nata, ocenil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, ki je Kordiša opozoril, da o vstopu v Nato niso odločile elite, ampak ljudstvo na referendumu. Pripomnil je, da bi to morali spoštovati.

»Elite so nategnile ljudi,« mu je ugovarjal Kordiš. Podobnega mnenja kot Tonin so bili še Marjan Dolinšek (SMC), Matjaž Nemec (SD) in Žan Mahnič (SDS). Po njihovem mnenju ni nič narobe s pomočjo državam članicam zavezništva, da bi se počutile varnejše, in to tudi ne bo poslabšalo odnosov z Rusijo.

ZL je predlagala, da bi se umaknili iz operacije Nata, ker ta po nepotrebnem ogroža dobre odnose z Rusijo, a je večina ta predlog zavrnila.

Mahnič je pred koncem seje napovedal, da se pogovarja o možnosti, da bi odbor za obrambo v prihodnjih mesecih obiskali kanadski poslanci. Kanada bo vodila skupino, v kateri bodo slovenski vojaki v Latviji. Ko bodo naši vojaki predvidoma junija v Latviji, pa bi tamkajšnji odbor lahko obiskali še slovenski poslanci, je še dejal Mahnič.