Zdravniki in bolniki iz Črne gore v UKC

Intervju s prof. dr. Budimirjem Šegrtom, ministrom za zdravje Črne gore.

 

Objavljeno
19. april 2016 12.31
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Posebnost vašega obiska je bil ogled ortopedske klinike v UKC Ljubljana, kjer ste se v času skupne Jugoslavije tri leta izobraževali in tam leta 1989 opravili tudi specialistični izpit iz ortopedije. Po 27 letih ste prvič tukaj. Kakšen vtis je naredil UKC na vas?

Že takrat sem imel zelo pozitivno izkušnjo. Tudi zdaj so me zelo lepo sprejeli. Po predstavljenih podatkih in po tem, kar sem videl, se lahko UKC danes primerja z univerzitetno bolnišnico AKH na Dunaju tako po velikosti kot tudi po rezultatih zdravljenj.

Se je v ortopedski kliniki kaj spremenilo od takrat do danes?

Ortopedska klinika je naredila impresiven korak naprej. Kar sem videl, me je navdušilo. Klinika je menedžersko vodena na tako visoki ravni kot kakšna svetovna ortopedska klinika. To potrjuje tudi ISO-standard. Vse imajo procesirano, merijo učinek vsakega posameznika v sistemu. Ko je kdo tako pogumen, da transparentno predstavi dobesedno vse, kar dela, tako v strokovnem kot finančnem smislu, ste lahko gotovi, da dela dobro in bi si želeli to posnemati. Zdravstvene storitve so na vrhunski ravni, klinika kot celota se posveča kliničnim procesom, izobraževanju in znanosti na najvišji ravni. Zagotovo bi tukaj rad delal kot ortoped in tudi na zdravljenje bi prišel sem, če bi bilo potrebno.

Na zdravljenje v UKC Ljubljana so takrat, ko smo bili v skupni državi, prihajali najtežji bolniki iz vse Jugoslavije. So vaši bolniki še zainteresirani za zdravljenje v UKC?

Slovenija je zelo zaželena destinacija za zdravljenje. Posamezniki so prihajali že doslej, tokrat pa smo se z vodstvom UKC pogovarjali tudi o možnostih rednega napotovanja. Razmeroma veliko naših bolnikov pošiljamo na zdravljenje zunaj Črne gore, najpogosteje v Srbijo, na Hrvaško, zadnje čase tudi v Istanbul. Direktorju UKC v Črni gori bom predlagal, naj obišče vodstvo UKC Ljubljana in naj se konkretno dogovorijo. Prav tako za specializacije naših zdravnikov.

Povedali ste, da izobražujete zdravnike v Črni gori samo za dve vrsti specializacij, za vsa druga izobraževanja pa pošiljate zdravnike v tujino. Kam?

Najpogosteje v Srbijo, a bi radi vzpostavili sodelovanje tudi s Slovenijo kot državo EU. O tej možnosti sva se pogovarjala z ministrico in tudi v UKC.

Ali imata Črna gora in Slovenija kot nekdanji republiki v isti državi tudi danes podobne probleme v zdravstvu?

Približno podobne, a na različnih ravneh. Oboji se ukvarjamo z načinom organiziranosti zdravstva, optimizacijo zdravstvenih storitev, integrativnem pristopu k bolniku, predvsem pa s tem, kako priti do finančno vzdržnega zdravstvenega sistema, a da pri tem ne bo škode za kakovost zdravljenja. Zdravstveni sistem je kot živ organizem. Ne moreš ga urediti enkrat za zmeraj.

Denarja je povsod premalo. Ali imate tudi v Črni gori dopolnilno zavarovanje?

V zakonodaji ga že imamo, v praksi pa bo uvedeno leta 2017. Zdaj še nimamo doplačil iz žepa, takrat pa bo moral bolnik plačati 20 odstotkov od cene zdravstvene storitve sam. Ta doplačila bo mogoče zavarovati v prostovoljnem zavarovanju. Vaša ministrica mi je povedala, kakšne izkušnje imate z dopolnilnim zavarovanjem v Sloveniji. Obiskal sem tudi farmacevtski podjetji Krka in Lek, ki sta prisotni v Črni gori. Obojestranski interes je, da se naredi regulativa in se pripravi transparenten seznam za prodajo zdravil.