Upokojenci predstavili Cerarju predlog za zvišanje pokojnin

Zdus želi s spremembo zakona zvišati najnižje pokojnine za upokojence, ki imajo 40 let delovne dobe brez dokupa.

Objavljeno
19. december 2016 10.57
Posodobljeno
19. december 2016 10.57
mpi*Janez Sušnik
N. Č., STA, Ma. F.
N. Č., STA, Ma. F.

Ljubljana − Predsednik vlade Miro Cerar je danes sprejel novega predsednika Zveze društev upokojence Slovenije (Zdus) Janeza Sušnika, ki ga je seznanil s pobudo za spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. S spremembo želijo zagotoviti zvišanje najnižjih pokojnin za upokojence, ki imajo 40 let delovne dobe brez dokupa.

Cerar bo pobudo v torek predstavil koalicijskima partnericama. »Po mnenju predsednika vlade gre za pomembno vprašanje, ki ga bo že v torek predstavil obema koalicijskima partnericama, s ciljem, da glede pobude zavzamejo skupno stališče in poiščejo rešitve znotraj pristojnih ministrstev,« so sporočili iz kabineta.

Po predlogu Zdusa bi tako moški kot ženske za 40 let pokojninske dobe prejemali vsaj 500 evrov pokojnine. »Vsak upokojenec, ki je delal 40 let, si zasluži primerno pokojnino,« je v četrtek ob imenovanju opozoril Sušnik.

Sušnik je ocenil, da bi bilo najbolje, da bi predlog v zakonodajni postopek vložila poslanska skupina koalicijske stranke. »Računam na podporo SD, Desusa in tudi SMC.«

»Denar za zvišanje najnižjih pokojnin se bo najbrž našel«

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je ob robu seje v DZ dejala, da se bo osem milijonov, kolikor so predvidene finančne posledice novele pokojninskega zakona, ki sta jo pripravila SD in Desus, najbrž našlo. Po ocenah ministrstva naj bi bilo upravičencev za višjo pokojnino po predlogu zakona okoli 33.000.

Kopač Mrakova verjame, da se bo znotraj desetih milijard, ki jih imajo na voljo, denar za višje pokojnine tistih, ki so delali 40 let brez dokupa delovne dobe, našel. Dodala je še, da gre za pravično ureditev, in spomnila, da jo je tudi sama že večkrat zagovarjala. Veseli jo, da je ta predlog podprt s strani predsednika vlade, saj bodo po njenem mnenju stvari tako lažje in hitreje stekle.