ZL za posvetovalni referendum pred ratifikacijo TTIP

Med drugim hočejo, da vlada do razkritja celotne vsebine pogajanj od Bruslja zahteva prekinitev pogovorov.

Objavljeno
10. maj 2016 15.03
N. Č., STA
N. Č., STA
Ljubljana − V Združeni levici (ZL) so zahtevali nujno skupno sejo odborov za zadeve EU ter za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na temo čezatlantskega trgovinskega in naložbenega partnerstva (TTIP). Med drugim hočejo, da vlada do razkritja celotne vsebine pogajanj od Bruslja zahteva prekinitev pogovorov, pred potrditvijo sporazuma pa bi izvedli posvetovalni referendum.

V ZL so kritični do prostotrgovinskega sporazuma, o katerem se pogajata EU in ZDA. Iz dokumentov, ki jih je pred kratkim razkrila nevladna organizacija Greenpeace, je jasno razvidno, da se TTIP »sklepa v interesu povečevanja dobička mednarodnih korporacij na račun krčenja socialnih pravic, prehranske varnosti, varstva okolja in varstva potrošnikov ter na račun krčenja suverenosti nacionalnih držav«, je v izjavi za medije v DZ danes dejala poslanka ZL Violeta Tomić.

Iz razkritih dokumentov je po njenem razvidno, da se TTIP »veliko bolj kot z vprašanjem carin in trgovine ukvarja s poenotenjem različnih regulacij, ki urejajo vse od kmetijskih gnojil do internetnega prometa«. Izpostavila je tudi sporni mehanizem poravnave sporov med vlagatelji in državo (ISDS), ki »bo mednarodni kapital postavil nad suverenost nacionalnih držav«.

Eno najbolj spornih področij je področje kmetijstva oziroma prehrane, kjer EU uveljavlja tako imenovano previdnostno načelo − dovoljena so samo živila, ki dokazano niso škodljiva. Na drugi strani v ZDA velja načelo tveganja − prepovedana so le živila, ki so dokazano škodljiva, je izpostavila poslanka.

Za pogajanji stojijo velike korporacije, je svoje mnenje izrazila Tomićeva in poudarila tudi, da se ZDA glede na razkrite dokumente o vsebini pogajanj posvetujejo z industrijo, torej korporacijami, medtem ko javnost o vsebini ne ve tako rekoč ničesar in nanje tudi ne more vplivati.

V ZL so zato sklicali nujno sejo dveh odborov, ki jima predlagajo sprejetje treh sklepov. Z njimi bi vladi naložili, da od evropske komisije zahteva razkritje celotne vsebine pogajanj in do izpolnitve tega pogoja prekine pogajanja. Poleg tega predlagajo, da se o ratifikaciji sporazuma v DZ glasuje z dvetretjinsko večino, pred glasovanjem pa naj se izvede posvetovalni referendum.

»Sprejemanje takih pomembnih dokumentov za zaprtimi vrati je popolnoma nesprejemljivo,« je znova poudarila Tomićeva. TTIP in drugi podobni sporazumi bodo zelo pomembno vplivali na življenja ljudi na obeh straneh Atlantika. »Zato je nujno, da se ta postopek končno demokratizira in da o tem odločijo državljani na referendumu in nacionalni parlamenti z dvetretjinsko večino,« je še dejala poslanka.