Brglez pozval na volitve

»Neudeležba volitev prispeva h krizi demokratičnih institucij,« je opozoril predsednik državnega zbora.

Objavljeno
10. november 2017 14.17
hočevar parlament
L. Z., STA
L. Z., STA
Ljubljana − Predsednik državnega zbora Milan Brglez je državljane pozval k udeležbi v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev. »Ostati doma oziroma ne oditi na volišča pomeni, da prepustimo odločitev drugim, sočasno pa zavestno prispevamo h krizi demokratičnih institucij,« je opozoril.

V pozivu je spomnil, da Slovenija letos praznuje 25-letnico vzpostavitve državnega zbora, državnega sveta in institucije predsednika republike. Zato je tako simbolično kot dejansko pomembno, da z udeležbo na volitvah prevzamemo svoj del odgovornosti za našo skupno državo.

Predsednik mora govoriti z dejanji

Zanj je, kot je zapisal, pomembno, da na mesto predsednika republike izvolimo človeka, ki stoji in bo stal za svojimi besedami ter ki govori in bo govoril tudi z dejanji. Volilna kampanja je razkrila kar nekaj vsebinskih razlik med kandidatoma, »na nas pa je, da presodimo, kdo je tisti, ki je po našem mnenju vreden zaupanja«.

Slovenija po njegovih besedah danes potrebuje avtonomno in odločno osebo s pokončno držo, ki nas bo znala v sodelovanju z drugimi predstavniki države mednarodno predstavljati in zunanjepolitično zastopati, v notranji politiki pa prevzeti svoj delež politične odgovornosti za blaginjo Slovenije ter prispevati svoj delež k obnovi zaupanja v demokratično politiko in pravno državo. »O tem, kdo to je, bomo odločali v nedeljo,« je dodal.

Pravico je treba izkoristiti

Zato je državljane pozval, naj se v nedeljo odpravijo na volišča. »Vsak glas šteje. Šteje za izvolitev in šteje tudi za legitimnost mandata funkcije predsednika republike,« je poudaril in dodal, da je predsednik republike preveč pomembna funkcija, da bi ji z neudeležbo na volitvah znižali stopnjo legitimnosti.

»Alternative neudeležbi vedno obstajajo, svoboda izbrati na volitvah pa bo obstajala le, če bomo svojo neodtujljivo pravico izbrati tudi izkoristili in jo s tem potrdili,« je še poudaril.