Dan, ko Slovenija izbira predsednika države

Volilna udeležba do 16. ure je bila 32,02-odstotna. Bo zmagovalec predsedniške tekme znan že po prvem krogu?

Objavljeno
20. oktober 2017 15.56
Predsedniške volitve 2017
Zoran Potič, Š. J., STA, K. Š.
Zoran Potič, Š. J., STA, K. Š.

Ljubljana − Z današnjim dnem se začenja sklepno dejanje letošnjih predsedniških volitev. Okoli 1,7 milijona volivcev lahko podpre enega od devetih predsedniških kandidatov. Kandidirarjo: Borut Pahor, Marjan Šarec, Romana Tomc, Ljudmila Novak, Maja Makovec Brenčič, Boris Popovič, Suzana Lara Krause, Angelca Likovič in Andrej Šiško.

Volivci lahko obkrožijo le eno ime, od višine podpore pa bo odvisno, ali bomo dobili novega predsednika v prvem ali drugem krogu. Če bo kateri od kandidatov dobil več kot polovico vseh glasov, drugi krog volitev ne bo potreben, sicer pa je predvideno, da bi potekal 12. novembra.

Kdaj bodo znani rezultati?

Volitve bodo potekale danes do 19. ure. Kako se bodo razpletle, bo predvidoma jasno že danes. Rezultate lahko spremljajte v živo od 19. ure dalje v Delovi interaktivni grafiki (vstopite s klikom na spodnjo sliko).


V Delovi interaktivni grafiki boste lahko V ŽIVO preverili tudi,
kako se je posamezni kandidat odrezal v vaši volilni enoti in okraju.

Državna volilna komisija (DVK) bo sicer najprej, malo po 19. uri, objavila izide predčasnega glasovanja, ki je potekalo med torkom in četrtkom in na katerem je glasovalo 1,65 odstotka volilnih upravičencev. Nato bo DVK začela sproti objavljati delne neuradne izide nedeljskega glasovanja, odločitev volivcev pa bo predvidoma jasna do 22. ure.

A to še ne bodo končni izidi glasovanja, saj bodo v ponedeljek prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, 30. oktobra pa še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine.

Ne glede na to, ali bo predsednik republike izvoljen v prvem ali drugem krogu, bo mandat nastopil v soboto, 23. decembra.

Nizka volilna udeležba

Volilna udeležba danes do 16. ure je bila 32,02-odstotna. Najboljša je bila v volilni enoti Kranj, in sicer skoraj 34,18-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, in sicer 28,46-odstotna, so sporočili iz DVK. Za primerjavo: Volilna udeležba v prvem krogu predsedniških volitev leta 2002 do 16. ure je bila 57,6 odstotna, leta 2007 43,3 odstotka, na predsedniških volitvah leta 2012 pa je bila volilna udeležba 35,32-odstotna.

Volitve potekajo na 3194 voliščih, pri čemer so v državni volilni komisiji organizirali 2074 rednih volišč po državi, 88 volišč omnia in 32 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini. Za nemoteno izvedbo predsedniških volitev skrbi 20.920 oseb, od tega 780 članov volilnih komisij, 19.622 pa članov volilnih odborov in 448 drugih oseb, ki sodelujejo pri izvedbi (tajniki volilnih komisij in njihovi namestniki, računovodje, informatiki in drugi.)


Foto: Leon Vidic/Delo

Izvedba volitev bo stala 5,1 milijona evrov, kar je nekoliko manj kot pred petimi leti, vendar ta znesek ne predstavlja celotnega stroška, ker so uspešnejši kandidati upravičeni tudi do delnega povračila stroškov kampanje. Organizatorji volilne kampanje so upravičeni do delnega povračila stroškov kampanje, le če kandidat na volitvah dobi najmanj deset odstotkov glasov.

Kršitve volilnega molka

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v petek opolnoči do danes do 16. ure prejela 32 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Na inšpektoratu za notranje zadeve še obravnavajo 16 zadev. Za 14 obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev volilnega molka oziroma je šlo za zadeve, ki jih že obravnavajo. V dveh zadevah pa je bilo po zbranih dokazih ugotovljeno, da inšpektorat ne bo uvedel postopka o prekršku.

Vse do zaprtja volišč velja volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov. Prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.