Glasovi po pošti v veliki večini Pahorju

Volilnemu izidu aktualnega predsednika Boruta Pahorja so prišteli še 1033 glasov, Marjan Šarec na drugem mestu pa jih je dobil 212.
Objavljeno
24. oktober 2017 19.27
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Po nedeljskih predsedniških volitvah so znani tudi delni izidi glasovanja po pošti v Sloveniji. Velika večina od skupaj 1663 volivcev, ki so poslali veljavne glasovnice, je podprla aktualnega predsednika Boruta Pahorja. K njegovemu volilnemu izidu so prišteli še 1033 glasov, kamniški župan Marjan Šarec na drugem mestu pa jih je dobil 212.

Za kandidatko NSi Ljudmilo Novak je prispelo 189 glasov, za kandidatko SDS Romano Tomc pa 116. Sledijo kandidat stranke Slovenija za vedno Boris Popovič (39), kandidatka stranke Za otroke! Angelca Likovič (23), kandidatka SLS Suzana Lara Krause (19), kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič (17) in kandidat Zedinjene Slovenije Andrej Šiško (15).

Skupaj je bilo sicer oddanih 1688 glasovnic, 25 jih je bilo neveljavnih. Ob tem pa so na Državni volilni komisiji (DVK) pojasnili, da v te podatke še niso zajeti vsi glasovi, ki so prispeli po pošti v Sloveniji, ampak le podatki okrajnih volilnih komisij, ki so prejele deset ali več volilnih gradiv in so v skladu z navodilom same ugotavljale izide po pošti.

Ostale okrajne volilne komisije so namreč volilno gradivo predale volilnim komisijam volilnih enot, ki bodo izid glasovanja po pošti ugotavljale danes popoldne. Če pa so tudi na ravni volilne enote prejeli manj kot deset volilnih gradiv, bo izid glasovanja za to volilno enoto v sredo ugotavljala DVK. Ta bo nato končni izid glasovanja po pošti v Sloveniji objavila najkasneje v četrtek do 12. ure.

Skupni delni neuradni izidi glasovanja se bistveno ne spreminjajo. Kot po preštetih 99,99 odstotka glasovnic kažejo podatki na spletni strani DVK, je Pahor dobil 47,1 odstotka glasov, Šarec pa 24,93 odstotka.

Volilna udeležba je po delnih neuradnih izidih zdaj 43,67-odstotna.