O preboju NSi v sredino ne moremo govoriti

Aleš Maver, politični analitik, komentira izplen predsedniških volitev na desni sredini.
Objavljeno
23. oktober 2017 01.02
volitve
Aleš Maver
Aleš Maver
Izid spopada med kandidatkama Romano Tomc in Ljudmilo Novak ni presenečenje. Razmerje se je ustavilo skoraj natančno pri dve proti ena za kandidatko SDS Romano Tomc.

Glede na predvolilne napovedi, ki so napovedovale precej tesnejši izid, je psihološki učinek za največjo opozicijsko stranko verjetno še večji od dejansko doseženega izkupička. Navsezadnje moramo upoštevati, da je NSi kot edina stranka, razen obrobne Zedinjene Slovenije, v boj poslala svojo predsednico, izbira SDS pa je bila sicer glede na naravo letošnjih predsedniških volitev logična. Vendar težko bi rekli, da je z njo postrgala dno.

Ljudmila Novak se seveda lahko pohvali s tem, da je dobila več glasov kot njena stranka na parlamentarnih volitvah pred tremi leti, s čimer je nekako dobila »referendum« o sebi, za katerega se je s kandidaturo tudi odločila. Kljub temu ji ni uspelo bistveno spremeniti političnih razmerij na desni sredini, predvsem ob zavedanju, da se ni soočila neposredno z Janezom Janšo. O kakšnem bistvenem preboju NSi v sredino ne moremo govoriti.

Predsednica stranke je bila močna predvsem v tradicionalnih trdnjavah desne sredine in tam, kjer so doma priljubljeni politiki njene stranke, kot sta Lendava in Ormož. Celo v tovrstnih okrajih je zgolj v enem, v tistem, v katerem so njene domače Moravče, za dva glasova prehitela Romano Tomc. Ta je v mestnih okrajih skoraj povsod prepričljivo dobivala več glasov. Zaradi vsega tega bo morda nastal vtis, da je prvak SDS Janez Janša s svojim posegom v tekmo spet uspešno mobiliziral svoje jedrne volivce in preprečil preveliko odtekanje glasov k Pahorju, zaradi česar Tomčeva nazadnje ni bistveno zaostala vsaj za dosežki SDS iz časa pred letom 2004. Je pa Novakovi s težnjo po preboju v sredino nalogo oteževalo dejstvo, da je kot izrazito sredinski kandidat nastopal sedanji predsednik Borut Pahor, medtem ko je glede na volilne izide kot takega del volivcev dojemal tudi Marjana Šarca.