Zaslišujemo predsedniške kandidatke in kandidate

Potem ko je znano končno število kandidatov, v Delu začenjamo serijo njihovih predstavitev.

Objavljeno
29. september 2017 23.21
N. R.
N. R.
Ljubljana – Jutri v Sobotni prilogi s predsedniškim kandidatom Marjanom Šarcem, v ponedeljek v Delovih Ozadjih intervju z Romano Tomc. V prihodnjih treh tednih do volitev za predsednika republike 22. oktobra bomo predstavili, spremljali in izpraševali kandidate za predsednika republike.

Marjan Šarec, kamniški župan, kandidira s podporo podpisov državljank in državljanov, njegovo geslo je: Človek. Skupnost. Država. »Zdi se mi, da je v naši državi treba nekaj spremeniti, ljudje, ki so bili sopotniki težav, pa bi se morali umakniti,« pravi. Prepričan je, da mora odgovornost prevzeti nova generacija. »Ko sta si Milan Kučan in Alojzij Šuštar leta 1990 segla v roke v Kočevskem Rogu, sem bil star 12 let, čez dva meseca jih bom štel 40. A vidimo, da se še vedno ukvarjamo z istimi temami,« ugotavlja. Sedem let se ukvarja z zelo konkretnimi rečmi, dnevnimi težavami, povezanimi z vodenjem občine, pri tem pa trdi, da je v slovenski politiki veliko premalo praktikov.

Romana Tomc, predsedniška kandidatka največje opozicijske stranke SDS, stavi na slogan Spoštujmo in sodelujmo. Ker po njenem mnenju v Sloveniji premalo sodelujemo in ne spoštujemo drug drugega. Neprizanesljiva je do politikov, kajti, kot pravi, so popolnoma nesposobni sodelovanja. Zato jih poziva, naj stopijo s piedestala in končno začnejo poslušati druge. O sebi pa: da je človek sodelovanja in ne izključevanja. Ima visoka merila, zato je zahtevna ne le do sebe, ampak tudi do drugih.