V celjskem vrtcu okužena strokovna sodelavka

Nove okužbe so potrdili pri oskrbovancih in dveh zaposlenih Doma starejših občanov Hrastnik.
Fotografija: V sredo pri nas ni umrla nobena s koronavirusom okužena oseba. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Odpri galerijo
V sredo pri nas ni umrla nobena s koronavirusom okužena oseba. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

V sredo so potrdili 27 novih okužb s koronavirusom, je na twitterju sporočila Vlada RS, testirali pa so 935 oseb. Koronavirus med okuženimi včeraj ni zahteval smrtne žrtve. Hospitaliziranih je 24 oseb, dve potrebujeta zdravljene na intenzivni negi. 


V Hrastniku se virus še širi 


V Domu starejših Hrastnik so v sredo potrdili okužbo z novim koronavirusom pri še devetih oskrbovancih in dveh zaposlenih, je za STA povedal direktor doma Drago Kopušar. Na novo okuženih stanovalcev po navedbah Radia Slovenija ne bodo premeščali v šempetrsko bolnišnico, saj jim bo predvidoma uspelo še danes vzpostaviti dodatno območje rdeče cone znotraj doma. Spomnimo, skupno je v domu trenutno okuženih 29 oskrbovancev in deset zaposlenih. V šempetrsko bolnišnico so ta teden prepeljali devet oskrbovancev iz hrastniškega doma starejših, eden oskrbovanec s težjimi simptomi okužbe pa je na zdravljenju v mariborskem kliničnem centru.



Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je v sredo za STA povedala, da bo devet stanovalcev iz hrastniškega doma starejših pri njih predvidoma do konca tedna, potem se bodo lahko vrnili nazaj v dom. V celotnem negovalnem oddelku za covid-19 imajo 14 postelj, vendar so na oddelku trenutno le starejši stanovalci doma iz Hrastnika. Obolele prebivalce doma so v bolnišnico prepeljali zaradi omejenih kapacitet rdeče cone znotraj hrastniškega doma. 

V sredo pri nas ni umrla nobena s koronavirusom okužena oseba. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
V sredo pri nas ni umrla nobena s koronavirusom okužena oseba. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice


Poleg žarišča v domu je bilo povečano število okužb zaznano tudi v stanovanjskem naselju Novi log, zato občina skupaj z upravniki večstanovanjskih stavb na tem območju znova uvaja razkuževanje skupnih prostorov. 



Na občini navajajo, da so vseskozi v stiku z zdravstveno inšpekcijo, ki je na terenu že dvakrat preverjala upoštevanje karantenskih odločb. V prihodnjih dneh se bodo inšpekcijski pregledi nadaljevali, preverjale se bodo vse izdane odločbe vsem, ki so ali okuženi ali pa so prišli iz držav z rdečega seznama.

Po navedbah hrastniške občine bo na podlagi torkovega kriznega sestanka v domu treba opraviti nekatere nujne spremembe, pri čemer bodo v domu potrebovali tudi pomoč. Domu starejših Hrastnik bo zagotovljena kadrovska pomoč, ekipi zaposlenih se bo namreč pridružilo pet delavcev, in sicer medicinske sestre in tehniki iz domov starejših iz Ljutomera, Metlike in Loke ter iz Zdravstvenega doma Hrastnik. Dom bi za obvladovanje razmer sicer potreboval še vsaj deset dodatnih oseb.

Po povečanem številu okužb v naselju Novi log dogovori glede razkuževanja med upravniki in predstavniki posameznih stavb že potekajo, opremo in sredstva za razkuževanje pa bo zagotovila občina.


Okužena strokovna sodelavka v Celju


Po Odrancih vest o novih okužbah v vrtcu prihaja tudi iz Celja. Po navedbah Radia Slovenija se je z novim koronavirusom okužila strokovna sodelavka celjskega Vrtca Tončke Čečeve (enota center). Karanteno so odredili za še tri zaposlene in skupino 23 otrok, ki so bili s strokovno sodelavko v neposrednem stiku. Enota je sicer odprta za vse otroke, ki ga obiskujejo trenutno. Enota Center kljub okužbi dela nemoteno, izvedli pa bodo še dodatne poostrene ukrepe po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Poleg vrtca so okužbo v Celju potrdili tudi na oddelku za intenzivno interno medicino celjske bolnišnice, kjer se je okužil zdravstveni delavec. Zaposlene, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, so napotili na testiranje in v samoizolacijo. Kot so danes sporočili iz celjske bolnišnice, so na omenjenem oddelku takoj izvedli vse potrebne ukrepe po predpisanem protokolu. Nadaljnje ukrepe pa bodo sprejeli skladno z razvojem epidemiološke situacije na oddelku.

Kljub temu da je verjetnost okužbe bolnikov, ki se zdravijo na oddelku, izredno majhna, saj zdravstveno osebje dosledno, pri vseh stikih, uporablja osebno varovalno opremo, bo bolnišnica testirala tudi vse bolnike.

Komentarji: