Razpis za projekt Glinščice razveljavljen, novi takoj, ko bo mogoče

Družba 2TDK je razpis za projekt Glinščica razveljavila. Po besedah prvega moža Dušana Zorka se je uprava za to odločila, ker obstaja sum, da je prvotno izbrani ponudnik ponaredil reference, ponudbi drugih dveh pa sta bili neustrezni. Nov razpis bo 2TDK objavil v najkrajšem možnem času.
Fotografija: Dušan Zorko FOTO: Janez Tomažič
Odpri galerijo
Dušan Zorko FOTO: Janez Tomažič

Ljubljana – Družba 2TDK je razveljavila razpis za izbor izvajalca objektov za prečkanje doline Glinščice pri gradnji drugega železniškega tira Koper–Divača, uprava družbe je sklep o razveljavitvi sprejela danes. Na razpis so sicer prispele tri ponudbe. Najcenejši je bil konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel (nekaj manj kot osem milijonov evrov), ponudbi sta oddala še Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad (13,5 milijona evrov) ter podjetje Godina (14,3 milijona evrov).

Družba 2TKD je za izvajalca izbrala najugodnejšega ponudnika, nato pa je svojo odločitev, ker »faza pregleda in ocenjevanja ponudb ni bila ustrezno opravljena«, razveljavila in znova pregledala ponudbe.

Po besedah prvega moža Dušana Zorka se je uprava za to odločila, ker obstaja sum, da je prvotno izbrani ponudnik ponaredil reference, ponudbi drugih dveh pa sta bili neustrezni, saj sta bili predragi. Nov razpis bo 2TDK objavil v najkrajšem možnem času.

Kot je pojasnil Zorko, so glavni razlogi za razveljavitev, da prvi ponudnik, ki je bil prvotno izbran, nima ustrezne reference (zahtevan je bil zid v dolžini 50 metrov in v višini osem metrov), druga dva pa sta bila zavrnjena zato, ker nimata dopustne ponudbe. Referenco je preverila mednarodna družba Elea IC.


Novi razpis takoj, ko bo mogoče


Na vprašanje o tem, kdo naj bi referenc ponaredil, je Zorko dejal, da ne more govoriti o konkretnih osebah, so pa pridobili različne podatke, ki so potrjevali isto: da je šlo za ponaredbo. To pa mora razčistiti pravna stroka.

»Nov razpis bo objavljen, ko bo zadeva pravnomočna, računamo, da bo to v osmih dneh. Če ne bo pritožb, bo razpis takoj ponovljen.« Dodal je, da novi razpis ne bo bistveno drugačen od prejšnjega – ker je bil pripravljen že prej, preden sta na vrh prišla Zorko in Marko Brezigar, morata razpis pregledati in uskladiti.

Alenka Bratušek. FOTO: Janez Tomažič
Alenka Bratušek. FOTO: Janez Tomažič
Na odločitev uprave 2TDK se je odzvala tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je dejala, da odločitev podpira in ne želi, da podlegajo gradbenemu lobiju. »Kljub napadom name, ne bom dovolila, da nas gradbinci izigravajo. Vse kar plačamo preveč, gre na račun javnega šolstva, zdravstva. Starim praksam moramo narediti konec.« Dodala je, da so vrednosti v investicijskem programu zanjo zakon in da ne bodo dovolili »molzenja«. Če bo potrebno, bodo spremenili investicijski program, cene v gradbeništvu se namreč delno oblikujejo glede na cikel.
 

Preberite še:

Komentarji: