Reševanje se je zavleklo: 33-letnik bo v jami preživel še drugo noč

Stefano Guarniero je pri zavesti, ima pa hudo poškodovane roke in rebra.
Fotografija: Poškodovani jamar ni v smrtni nevarnosti. FOTO: CNSAS
Odpri galerijo
Poškodovani jamar ni v smrtni nevarnosti. FOTO: CNSAS

Na italijanski strani Kanina od sobote popoldne poteka obsežna reševalna akcija slovenskih in italijanskih ekip. 33-letni tržaški jamar Stefano Guarniero je med raziskovanjem jame z izjemno težkim dostopom v steni na dvestometrski globini padel okoli 20 metrov globoko.

Do ponesrečenca se je sinoči okrog 22. ure zvečer prebil slovenski zdravnik Rok Stopar, je za Delo.si potrdil Walter Zakrajšek, vodja Jamarske reševalne službe, ki pa več o sami intervenciji ni mogel povedati, vodijo jo namreč italijanski jamarji.



Poškodovanec je sicer pri zavesti, poroča italijanski Il Piccolo, ima pa hudo poškodovane roke in rebra. Do izhoda iz jame vodi več ožin, da bi rešili ponesrečenca, bodo morali prehode minirati. Sprva je kazalo, da bodo jamarja uspeli rešiti že danes, a se bo vse skupaj zavleklo pozno v noč.

Nekateri prehodi so za nosila namreč preozki, zato bo posebna ekipa jamarskih reševalcev iz Umbrije morala še namestiti nekaj eksploziva, navaja Primorski dnevnik. Po predvidevanjih gorskih reševalcev iz Furlanije Julijske krajine, ki vodijo obsežno akcijo, naj bi se reševanje zaključilo jutri zjutraj.

Il Piccolo še piše, da je ekipa CNSAS Furlanije - Julijske krajine osvobodila drugi prehod, ki je bil zabit z ledom, če bi se tam morda pokazala možnost za prenos ponesrečenca. Temperatura v jami se giblje okrog ene stopinje nad ničlo. 



O nesreči je v soboto eden od prvih poročal prav Primorski dnevnik. Po njihovih informacijah je klic na pomoč prišel okrog 16. ure, ko je jamar na dvestometrski globini padel za kakih dvajset metrov in se udaril v glavo.

33-letnik naj bi raziskoval jamo v navezi z dvema ali tremi soplezalci, ko je iz neznanega vzroka padel. Po nesreči je en jamar ostal z njim, drugi pa je odhitel na površje in poklical na pomoč.

Komentarji: