7,6 odstotka testiranih voznikov popilo preveč alkohola

Najvišjo stopnjo prisotnosti alkohola so izmerili na Ptuju, in sicer 0,71 mg/l.
Fotografija: Najvišjo stopnjo prisotnosti alkohola so izmerili na Ptuju, in sicer 0,71 mg/l. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Najvišjo stopnjo prisotnosti alkohola so izmerili na Ptuju, in sicer 0,71 mg/l. FOTO: Shutterstock

Zavod Varna pot je ob Martinovem opravil teste alkoholiziranosti med obiskovalci petih večjih prireditev. Testiral je 1360 obiskovalcev, ki so se opredelili kot vozniki, pri čemer jih je 7,6 odstotka preseglo dovoljeno mejo popitega alkohola, 2,9 odstotka pa jih je bilo na meji, so sporočili iz zavoda.

Zavod je testiranje izvedel v okviru terenske akcije Čista nula, čista vest na petih večjih prireditvah ob Martinovem - na Dolenjskem martinovanju v Novem mestu, na Ljubljanski Vinski poti, na Martinovanju Ptuj, na sklepni prireditvi pohoda po Levstikovi poti (od Litije do Čateža) in na Vinski poti v Rovih pod starim Kranjem.



7,6 odstotka testiranih sodelujočih je preseglo dovoljeno mejo popitega alkohola, ki je določena pri 24 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka (mg/l), na meji pa je bilo 2,9 odstotka sodelujočih. Največ jih je bilo nad mejo v Kranju in na Ptuju, nobeden pa v Novem mestu. Za 52,9 odstotka sodelujočih je alkotest pokazal, da niso uživali alkohola, 36,7 odstotkom pa je alkotest pokazal manj kot 24 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka.

Najvišjo stopnjo prisotnosti alkohola so izmerili na Ptuju, in sicer 0,71 mg/l. Povprečje med tistimi, ki so napihali nad mejo, je bilo 0,42 mg/l. Tokrat so bili med vozniki večinoma starejši nad 30 let.

Če je sodelujoči presegel dovoljeno mejo alkohola, so ga moderatorji prosili, da si poišče alternativno in varno obliko prevoza domov, vozniki, ki niso napihali več, kot je zakonsko dovoljena meja, pa so prejeli praktično nagrado.

Komentarji: