Aktivne počitnice zagotavljajo turistične rekorde

Ni razlogov, da na severnem Primorskem ne bi presegli lanskih rezultatov. Desetino prenočitev zagotavljajo festivali.

Objavljeno
12. avgust 2016 23.10
Rafting na Soči 22.julija 2014
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Bovec – Čeravno je vreme letos veliko bolj muhasto kakor lani, ko je vroče poletje zagotovilo rekordno turistično sezono pri nas, zadovoljni turistični delavci na severnem Primorskem upajo vsaj na ponovitev lanskega izida. Pričakovanja pa že presegajo v Brdih in na Vipavskem.

»Če je to kakšen signal, da smo imeli julija v informacijskem centru 60 odstotkov večji obisk kakor lani, potem je vse skupaj zelo spodbudno,« je bil zadovoljen direktor Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec Janko Humar, ko smo ga povprašali po turističnem utripu na vrhuncu letošnje poletne sezone. Preteklo nedeljo je v informacijski center v središču mesta namreč prišlo več kot 1200 gostov. K lanskim rekordnim številkam slovenskega turizma je svoje prispevalo tudi Bovško s 95.000 stacionarnimi gosti in 225.000 prenočitvami. Obisk v juliju in avgustu sicer predstavlja 60 odstotkov celotnega obiska, zato bo treba na dokončno oceno še nekoliko počakati, vseeno pa so rezultati v prvih sedmih mesecih spodbudni.

»Sezona bo dobra. Turistične zmogljivosti so zdaj zasedene 95-odstotno, pozitivno je bilo tudi prvo polletje. Tako smo realno zelo blizu izkupičku lanskega leta, po tihem pa upamo, da ga bomo celo presegli. Vreme nam kljub vsemu še dobro služi,« pravi Humar. Posledica neljubih terorističnih dogodkov na stari celini je tudi povečan obisk francoskih turistov, med aktivnostmi je na prvem mestu pohodništvo, v vzponu pa je še vedno tudi kolesarstvo.

Desetino prenočitev zagotavljajo festivali

Podobno zadovoljni so tudi v LTO Sotočje, kjer so lani našteli približno 191.000 prenočitev. V Tolminu so v teh dneh med predzadnjim letošnjim glasbenim festivalom Punk Rock Holiday vse turistične postelje zasedene. »Deset odstotkov vseh prenočitev v tolminski občini zagotovijo festivali, kamor pa ne štejemo prenočitev v začasnih kampih med dogodki,« je dejala vršilka dolžnosti direktorja LTO Mateja Leban.

Prav tako je poln življenja Kobarid, kjer so letos uvedli avtobus hop on-hop off. Nekoliko presenetljivo zanimanje zanj ni največje za prevoze do kopališč ob Nadiži, temveč za obiske Drežnice in planine Kuhinja. Zavod je sicer zaradi preobremenjenosti ceste in parkirišča ob Tolminskih koritih poskrbel še za brezplačne prevoze iz Tolmina do omenjene naravne znamenitosti. »Utrip je primerljiv z lanskim, še posebej v Kobaridu. Če bo šlo tako naprej, bo sezona takšna kakor lani, to pa bi bil velik uspeh,« je napovedala.

Za Kobariški muzej sta zadnji dve leti zelo dobri zaradi stote obletnice začetka prve svetovne vojne. »Obisk je manjši kakor lani, ko je bilo zares veliko italijanskih gostov zaradi obletnice vstopa Italije v veliko vojno. Vseeno pa bo obiskovalcev v vsem letu več kakor 60.000,« je povedal direktor muzeja Jože Šerbec, potem ko so v sredo dosegli dnevni letni rekord z več kot 500 obiskovalci.

V Vipavsko dolino vabita hrana in vino

Če turiste v zgornjesoško dolino privabljajo predvsem aktivnosti v naravi, pa se v Vipavski dolini znajdejo še zaradi vina in kulinarike. »Na prvem mestu so vina avtohtonih sort zelen in pinela. Gostje prihajajo na krajše pohode in na kolesarjenje po vinorodni pokrajini ali po planoti Nanos. Nastanjeni so po kampih in turističnih kmetijah. Pohvalno je, da se domači ponudniki povezujejo in vinarji odpirajo svoje hrame,« je opisala Urška Grmek iz Zavoda za turizem TRG Vipava. Tamkajšnji turistični informacijski center je julija obiskalo tretjino več turistov kot v istem mesecu lani, največ gostov pa prihaja iz Belgije, Nizozemske, Francije, Nemčije, Češke, ZDA, Italije in Velike Britanije.

Ena žlahtna štorija vabi

V Brdih z zadovoljstvom še vedno spremljajo trend naraščanja števila obiskovalcev in s tem tudi prenočitev. Najbolj živahno je bilo ob napovedanih turističnih dogodkih, kot so praznik rebule in oljčnega olja, Brda in vino, dnevi odprtih kleti, praznik češenj in briška poroka. »Poudarimo naj v Sloveniji medijsko zelo odmeven dogodek, ki se je tematsko nanašal na zaključek snemanja tretje sezone priljubljene slovenske nadaljevanke Ena žlahtna štorija. Poleg tega so bila Brda gostitelj nekaj večjih in odmevnejših kulturnih dogodkov, med katerimi je mednarodno glasbeno tekmovanje Svirél privabilo več kakor 700 udeležencev,« je poudarila Valentina Kristančič iz TIC Brda.

Briško vino je sicer pika na i preživljanja aktivnih počitnic, opozarjajo. Že spomladi so opazili povečan obisk pohodnikov. »Poti so lahke in primerne za mlajše in starejše ljubitelje hoje. Povečan pa je tudi obisk pohodnikov Alpe–Adria, ki pohodne trase osvajajo od Avstrije do Italije,« je dodala Kristančičeva. Kakor opažajo, je večje zanimanje tudi za zapuščino prve svetovne vojne, prav tako pa ni presenetljivo, da Brda privabljajo ljubitelje kolesarjenja. Tudi z električnimi kolesi, ki jih izposoja zavod, na voljo pa so tudi električni skuterji.

»Opažamo, da Brda postajajo zanimiva destinacija tudi za preživljanje družinskih počitnic, saj veliko gostov povprašuje po dejavnostih za otroke. Že aktualni ponudbi trekinga z oslički smo letos dodali še jahanje konj po odmaknjenih poteh. Gostom ponujamo tudi apiterapijo, delavnice s sivko in izdelavo naravne kozmetike,« je sklenila Valentina Kristančič.