Kacin: V tem trenutku glede slovensko-italijanske meje ni nobenih sprememb

Epidemiološka situacija v Italiji je vse ugodnejša, odločitev o odpiranju meja pa je politična, meni epidemiologinja dr. Flavia Riccardo.
Fotografija: Akrobatska skupina letal Frecce tricolori (v prevodu Tribarvne puščice) je danes v Rimu končala enotedensko turnejo preletov mest vzdolž talijanskega škornja. 2. junij je v Italiji državni praznik, dan republike. FOTO: Vincenzo Pinto/AFP
Odpri galerijo
Akrobatska skupina letal Frecce tricolori (v prevodu Tribarvne puščice) je danes v Rimu končala enotedensko turnejo preletov mest vzdolž talijanskega škornja. 2. junij je v Italiji državni praznik, dan republike. FOTO: Vincenzo Pinto/AFP

Dopoldanska vladna tiskovna konferenca je segla onkraj slovenske zahodne meje, k soočanju z epidemijo covida-19 v Italiji, ki jo je epidemija izjemno prizadela. Bila je prvi evropski epicenter okužb, tamkajšnje razmere in tamkajšnji prvi ukrepi so ob začetku epidemije tudi vse ostale evropske države opozorili na možne razsežnosti.



Gosta vladnega govorca Jelka Kacina sta bila novi predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) dr. Mario Fafangel, iz Italije pa njegova kolegica dr. Flavia Riccardo iz Istituta Superiore di Sanità, tj. Višjega inštituta za zdravje, ki deluje v okviru rimskega ministrstva za zdravje. Riccardijeva je na delovnem obisku v Ljubljani.




 

Sodelovanje, ključno za odpiranje meje


Dr. Mario Fafangel. FOTO: Zaslonski posnetek, RTVS
Dr. Mario Fafangel. FOTO: Zaslonski posnetek, RTVS
Sodelovanje med slovenskim NIJZ in italijanskim inštitutom je dobro in glede skorajšnjega odpiranja meja med obema državama tudi ključno, je uvodoma povedal Kacin. Dr. Fafangel je tudi širše ocenil, da je sedanja epidemiološka situacija v Evropi ugodnejša in tudi bolj enotna.

Omenil je tudi dva nova primera v Sloveniji, odkrita včeraj zvečer. Prvi je bil v Mengšu, v javnosti pa odmeva predvsem drugi v Mariboru. Raziskovanje izvora okužbe pri osnovnošolcu v Mariboru sicer še poteka. Da bi, denimo, zaradi odkritja okužbe zaprli šolo, Fafangel ni napovedal, za zdaj so karanteno svetovali rizičnim kontaktom. Na NIJZ sklepajo na manjši družinski izbruh, za več okuženih v družini. Zdaj po usklajeni poti iščejo kontakte, in sicer tako v družini kot v šoli in na delovnem mestu. Tako bodo delovali tudi ob nadaljnjih primerih, ki jih bodo še odkrili. V karanteno bodo šli le tisti, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, ne pa tudi družinski člani teh tesnih kontaktov.

Epidemiološka situacija v Sloveniji je sicer še vedno odlična, je prepričan. Na NIJZ podajajo ocene o podobnosti epidemioloških slik v sosednjih državah in glede tega je situacija v EU ugodna, meni. V to fazo vstopa tudi Italija, je prepričan. Kot je dodal, je po zadnjih podatkih situacija v nekaterih provincah primerljiva s slovensko. Slovenskim potnikom je svetoval, naj se dobro pripravijo, natančno naj spoznajo pravila, ki veljajo v konkretnih državah.
 

Virus krožil že tedne pred prvim odkritim primerom


Dr. Flavia Riccardo je glede epidemiološke slike Italije povedala, da je tam virus krožil že tedne pred prvim odkritjem februarja. Meni, da so v državi hitro uveljavili varovalne ukrepe in tako učinkovito zmanjšali prenose okužb. 20. marca se je vrednost koeficienta prenosa okužb zmanjšala pod število 1.

Zdaj so tudi Italijani v fazi postopnega odpiranja dejavnosti. To doslej na epidemiološko krivuljo v Italiji ni vplivalo. Koeficient širjenja okužb ostaja po njenem mnenju nizek.

Tudi nenadzorovanega prenosa okužb med regijami zdaj ni, je prepričana. Za to je zaslužna uveljavitev tako lokalnih kot državnih ukrepov. Covida-19 sicer ne gre podcenjevati. V grlu je lahko pred izbruhom simptomov, zato se lahko zelo hitro širi. Povzroča lahko zelo veliko število okužb. V Italiji in drugod so doživeli, kako lahko to vpliva na zdravstveni sistem, je dodala. Dokler ne bo cepiva, bo aktualen nov način življenja. Razvoj nekaterih cepiv je zdaj v drugi fazi, glede na začetno fazo pandemije so bili narejeni koraki tudi pri zdravljenju.

Kako te poglede odraža uradna statistika? V Italiji so po včerajšnjih podatkih tamkajšnje civilne zaščite zabeležili 178 novih okužb, kar je bilo najmanj po 26. februarju ob začetku epidemije. V najbolj ogroženi Lombardiji je bilo 50 novih okužb. Na območju celotne države je umrlo še 60 obolelih, 424 jih je potrebovalo intenzivno nego. Skupno je hospitaliziranih še 6099 bolnikov.

V sosednji Furlaniji - Julijski krajini, denimo, število aktivno okuženih ocenjujejo na 335. Včeraj so tam potrdili eno novo okužbo na območju Vidma in dve smrtni žrtvi, po eno na območjih Trsta in Pordenona.
 

Od jutri prosto gibanje znotraj Italije, kdaj odprte meje?


Italija je sicer napovedala, da bo jutri spet omogočila prosto gibanje med italijanskimi deželami in da bo odprla meje za državljane iz držav schengenskega območja in Velike Britanije. Zunanja ministra Slovenije in Italije Anže Logar in Lugi Di Maio se bosta o odpravi omejitev za Italijane pri vstopu v Slovenijo pogovarjala v soboto. V medijih so že različne napovedi, Kacin pa je danes izjavil, da v tem trenutku glede slovensko-italijanske meje ni nobenih sprememb.

Tako zaradi različnih ukrepov posameznih evropskih držav in tudi pogajanj o skupni odpravi mejne kontrole 15. junija sicer ni mogoče napovedovati, ali bomo slovenski državljani lahko jutri že brez omejitev vstopali v Italijo.

Glede tega je tudi Riccardova povedala, da je situacija vse ugodnejša, odločitev o odpiranju meja pa je politična.

Komentarji: