Za letošnjo maturo prijavljenih 15.567 dijakov

Po prvih analizah so rezultati praktičnega dela vsaj tako dobri, če ne celo boljši kot lani, meni direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc.

Objavljeno
28. maj 2020 10.55
Posodobljeno
28. maj 2020 14.00
Matura 2020: v soboto bodo začeli s pisnim izpitom iz angleščine, esej iz materinščine bo sledil v ponedeljek. FOTO: Matej Družnik/Delo
Vojko Urbančič
Vojko Urbančič
V soboto se bodo številni slovenski dijaki, ki se v časih epidemije novega koronavirusa poslavljajo od srednješolskega šolanja, potili ob pisanju splošne in poklicne mature. Začeli bodo s pisnim izpitom iz angleščine, esej iz materinščine bo sledil v ponedeljek.Njihove priprave so zaradi epidemije potekale drugače kot običajno, v obliki pouka na daljavo, v šolske klopi pa so se lahko vrnili 18. maja.

Današnji gost vladne novinarske konference in Jelka Kacina je bil direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc. Njegovo predstavitev letošnjega poteka mature si lahko ogledate v videu:
Darko Zupanc je povedal, da je letos za maturo prijavljenih 15.567 dijakov, od teh 6078 za splošno, 9489 za poklicno. Tudi letos bo med njimi več kot tisoč kandidatov s posebnimi potrebami.

Kot je dodal, je po zadnjih podatkih vloženih manj kot deset vlog za prilagoditev opravljanja mature zaradi aktualne epidemije, optimističen je tudi glede rezultatov. Po prvih analizah so namreč rezultati praktičnega dela vsaj tako dobri, če ne celo boljši kot lani, je prepričan.

Kandidati se bodo lahko zaradi utemeljenih razlogov s spomladanskih rokov mature tudi odjavili, kar pomeni, da jo bodo lahko opravili jeseni. Štelo pa se bo, kot da bi jo opravili spomladi.

Letošnje pisanje maturitetnih izpitov bo seveda potekalo drugače, skladno s pogoji epidemije in ukrepi. Tako bodo kandidati, denimo, tudi med odmori morali ostajati v učilnicah, kdo med njimi pa bo morda izpit pisal tudi sam v posebnem prostoru. Le z nadzornim pedagogom.

image
Darko Zupanc je povedal, da je po zadnjih podatkih vloženih manj kot deset vlog za prilagoditev opravljanja mature zaradi aktualne epidemije. FOTO: Aleš Černivec/Delo

 

Prvič digitalni vpogled v izpitne pole


Tudi zbiranja maturantov okoli tabel z rezultati mature letos ne bo. Higienski in varnostni ukrepi bodo spremenili tudi to. Pri splošni maturi bo po razglasitvi rezultatov tri dni časa za preglede izpitnih pol, zatem tudi za morebitne ugovore. Ne fizično, pač pa digitalno. S pomočjo aplikacije bodo pole dostopne med 13. in 15. julijem, naslednji dan bo mogoče vložiti ugovore. Pri poklicni maturi bo razglasitev rezultatov prej, že 7. julija.

Koledar opravljanja posameznih izpitov sicer ostaja skoraj nespremenjen, razen eseja. Šolsko leto se je za dijake četrtih letnikov zaključilo po prvotnem načrtu, 22. maja. Pisni izpit iz matematike bo 6. junija, preizkusi iz drugih predmetov izbirnega dela splošne mature pa bodo potekali do 12. junija.

Tudi vse ustne izpite bodo maturanti opravljali v prvotno predvidenih rokih, to je od 15. do 23. junija pri splošni in od 13. do 23. junija pri poklicni maturi. Z uspehom na splošni maturi bodo dijake seznanili na šolah 13. julija. Istega dne bodo lahko od 7. ure dalje pogledali svoje rezultate pri posameznih predmetih s pomočjo šifre tudi na spletu.

Nekateri so zaradi epidemije pozvali, naj obe maturi zaradi spremenjenih razmer odpovedo, a se je kasneje pokazalo, da so si stroka in dijaki, kot je povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, edini, da maturo letos izvedejo.