Veča se število okužb med zdravstvenimi delavci in v domovih ostarelih

Kacin je napovedal, da si bo vlada prizadevala za širitev pooblastil nadzornih organov glede zasebnih zabav, ki trenutno veljajo za največji vir okužb.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Včeraj so na območju Slovenije po podatkih vlade potrdili 122 novih okužb, covid-19 je bil usoden za še dva obolela, in sicer iz domov starejših občanov iz Maribora in Rogaške Slatine.



Opravili so 2848 testiranj, hospitaliziranih je bilo 63 ljudi, od tega 13 na intenzivnih oddelkih. Veča se število okužb med zdravstvenimi delavci in v domovih ostarelih, največ okuženih je zdaj iz starostne kategorije med 45 in 54 leti.





Jelko Kacin je uvodoma ponovil, da je vlada včeraj nekoliko omilila omejitve v gostinstvu. Odslej bo gostinsko dejavnost po 22.30 možno opravljati v primerih sobne strežbe ter za osebni prevzem jedi in pijač. Diskoteke in nočni klubi pa ostajajo zaprti.

Janez Cigler Kralj FOTO: Leon Vidic/Delo
Janez Cigler Kralj FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Umrla obolela iz domov starejših občanov


Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Po Kacinovih besedah je šlo včeraj v obeh primerih smrti zaradi covida-19 za osebi iz domov starejših občanov, in sicer v Mariboru in Rogaški Slatini.

Glede zasebnih druženj je napovedal, da si bo vlada prizadevala za nadzor zasebnih zabav prek inšpekcij, a bodo konkretnejše podatke o tem predstavili po sprejetju petega protikoronskega zakona.

Glede Hrvaške in morebitnega umika karantene ob prihodu iz nje vlada ne zaznava sprememb, ki bi upravičile umik Hrvaške z rdečega seznama. Zelo visoke incidence aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev so trenutno tudi v Avstriji in na Madžarskem. Od sosednjih držav je od Slovenije trenutno boljša le Italija. Možne spremembe glede umeščenosti sosednjih držav na posamezne sezname je sicer mogoče pričakovati prihodnji teden.
 

Največ je lokalnih virov okužb


Nuška Čakš Jager FOTO: Zajem zaslona/STA
Nuška Čakš Jager FOTO: Zajem zaslona/STA
Nuška Čakš Jager je uvodoma opozorila na porast okužb po vsej Evropi. Najintenzivneje je v Španiji, Franciji, tudi na Balkanu, znova tudi na severu, v Skandinaviji. 

Za območje Slovenije je navedla novo, zelo visoko incidenco 68,4 aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev. Slovenija ostaja rdeča. Doslej smo opravili več kot 210.000 testov, potrjenih primerov okužb je bilo doslej 4816. Aktivnih primerov je 1423. 

Veča se število primerov med zdravstvenimi delavci in v domovih starejših občanov, krivulja okužb pa se dviguje tudi med koncem tedna, ob sobotah, medtem ko je le še ob nedeljah okužb manj. 

Če je bilo še takoj po počitnicah največ okuženih pri mlajših kategorijah, jih je zdaj največ v starejši starostni kategoriji med 45 in 54 leti. Največ je lokalnih virov okužb, vnosov v državo je malo. Največ jih še vedno prihaja iz Hrvaške, zatem iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Avstrije in s Kosova. Dodala je, da je za zadnji, 38. teden epidemije odrejenih že 2526 karanten. Prepričana je, da je znaten del tistih, ki bi lahko širili okužbe, v tem številu zajet. Med tistimi, ki so v karanteni, jih zboli okoli deset odstotkov.

Glede najnovejših 122 okužb je posredovala podatke, da je do njih prišlo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v domovih starejših občanov sta bili tokrat le dve, štiri pa so potrdili v socialno-varstvenih zavodih.

Epidemiologi glede na ankete z okuženimi kot najpogostejše situacije prenosov okužb navajajo rojstnodnevne ali druge domače zabave in srečanja. Nekaj jih prispevajo tudi šole in domovi starejših občanov, podatkov o tem, ali so kritična tudi delovna okolja, pa Čakš Jagrova ni imela.

Komentarji: