Klicni center med prebivalstvom dobro zaživel

Glavna tema klicev so prepovedi združevanja oz, prehajanja občinskih meja, veliko je tudi vprašanj konzularne narave ter seveda vprašanj medicinske narave.
Fotografija: Epidemija v Sloveniji se ne umirja, javno življenje še zmeraj stoji. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Epidemija v Sloveniji se ne umirja, javno življenje še zmeraj stoji. FOTO: Matej Družnik/Delo

Ob 6158 opravljenih testih je bilo v ponedeljek v Sloveniji potrjenih 1627 novih okužb s koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil 26,4-odstoten, kar je nekoliko manj kot dan pred tem. Po podatkih sledilnika za covid-19 je v državi trenutno aktivno okuženih 20.813 ljudi.

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala Mojca Matičič z Infekcijske klinike UKC Ljubljana in izredni profesor Robert Masten iz oddelka za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, so sporočili z Ukoma.

Novinarsko konferenco si lahko ogledate tu


Klicni center dobro zaživel


Mojca Matičič je najprej predstavila delo klicnega centra, ki, po njenih besedah, deluje s polno paro. Čeprav je del državnega kriznega načrta, so ga prebivalci vzeli za svojega. Več kot 34.500 klicev so prejeli v zadnjih mesecih, na dan v povprečju okrog 1000. Svetovalci po telefonu so študenti medicine višjih letnikov, ki so izkazali zahtevana znanja. Povprečni čas pogovora je od tri do štiri minute, rekord v dolžini enega klica znaša skoraj uro in pol, je dejala Matičičeva. Klicni center sicer ponuja individualno možnost za diskusijo in izmenjavo mnenj, kar velja posebej izpostaviti. 

Glavna tema klicev v tem trenutku so prepovedi združevanja, prehajanja občinskih meja, veliko je tudi vprašanj konzularne narave ter seveda vprašanj medicinske narave. V jesenskem času se je na področju koronavirusa dogajalo veliko novega - tako na področju diagnostike, klinike kot tudi preventive, je pojasnila Mojca Matičič. 

Poudarila je pomen plazme prebolevnikov. Sredi novembra smo končno dobili prvega bolnika z izrazito oslabljenim imunskim odzivom in pri katerem se je prejem plazme izkazal za učinkovit. Doslej so v Sloveniji s prebolevniško plazmo zdravili devet bolnikov. Infektologinja Mojca Matičič je na novinarski konferenci omenila tudi cepljenje. Zelo pomembno je, da se s podrobnostmi cepiva res dobro seznanimo. »V klicnem centru se lahko časovno posvetimo klicateljem in jim razjasnimo vse dvome glede cepiv,« je poudarila in svetovala, naj se prebivalci cepijo takoj, ko bo to mogoče. 

Robert Masten je poudaril, da mora življenje temeljiti na svobodnih izbirah. Govoril je o tem, da starši otrokom ne smejo puščati preveč svobode, a jim kljub vsemu postavljati meje. 

Komentarji: