Alenka Bratušek krivdo preusmerja na energetske lobije

Ker je »za talca vzela vlado«, je prišel prvi poziv k odstopu infrastrukturne ministrice.
Fotografija: Alenka Bratušek. FOTO: Tomi Lombar/delo
Odpri galerijo
Alenka Bratušek. FOTO: Tomi Lombar/delo

Ljubljana – Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je danes, zaradi zadnjih kadrovanj, znašla v središču pozornosti. Kakršnokoli vpletanje v postopek izbire direktorja družbe Sodo je zanikala, kar je potrdila tudi predsednica nadzornega sveta. Premier Marjan Šarec je v prvem odzivu dejal, da zadevo težko komentira, saj jo premalo pozna. Za zdaj še uživa njegovo podporo, če pa se bo izkazala, da je kaj narobe, pa jo bo kaj hitra izgubila.

»Vsem, ki želite ribariti v kalnem, sporočam, da bolj ko mi boste metali polena pod noge in več afer ko boste sproducirali, bolj bom grizla in sekala lovke. Kot ministrica sem prevzela odgovornost za promet in energetiko in očitno so lobiji na teh dveh področjih najmočnejši,« je bila v izjavi za medije ostra Bratuškova.

Posebej se je obregnila ob energetski lobi, o katerem je dejala, da bi si rad še naprej delil milijone, vendar tega, dokler bo na tem položaju, ne bo dovolila. Dokler je kriva in odgovorna za vse, mora imeti možnost vpliva, je zatrdila. »Ne bom nosila odgovornosti, drugi pa bodo v zakotnih lokalih sklepali kravje kupčije v škodo državljanov,« je napovedala.

Ministrica naj bi se osebno vmešala v odprti razpis za direktorja sistemskega operaterja distribucijskega električnega omrežja (Sodo). Na njen predlog je vlada avgusta sprejela sklep, po katerem nadzorniki za imenovanje direktorja potrebujejo soglasje pri
Ministrica naj bi se osebno vmešala v odprti razpis za direktorja sistemskega operaterja distribucijskega električnega omrežja (Sodo). Na njen predlog je vlada avgusta sprejela sklep, po katerem nadzorniki za imenovanje direktorja potrebujejo soglasje pri


Prav zato je predlagala spremembo akta o ustanovitvi družbe Sodo – enako bo predlagala še za družbo Borzen –, da lahko vlada kot lastnik na koncu da soglasje k imenovanju direktorja. Akt so ministri prejeli soglasno. Dodala je, da bo postopek izbire, kot doslej, peljal nadzorni svet.

Po njenih besedah si »fantje v energetiki« kadrovanje predstavljajo po svoje. Na to kaže, denimo, nedopusten poseg direktorja Elesa, ki jo je s pismom pozval, koga naj vladi predlaga za člana nadzornega sveta te družbe. Znova je navrgla, da »energetika ne bo peskovnik, v katerem bodo fantje tekmovali, kdo si bo vzel večjo potičko«.


Obrazložila je, da družba Sodo opravlja javno službo – torej upravlja davkoplačevalski denar – na področju energetike, tako kot, denimo, ljubljanski klinični center opravlja javno službo na področju zdravstva, zato ima kot ministrica pravico povedati, ali z določenim človekom lahko sodeluje ali ne.

Tudi k imenovanju direktorja kliničnega centra daje vlada soglasja, pa okrog tega ni nobenih viharjev in iskanja odgovornosti zdravstvenega ministra, je še dejala.


Kaj ji očitajo?


Ministrica naj bi se osebno vmešala v odprti razpis za direktorja sistemskega operaterja distribucijskega električnega omrežja (Sodo). Na njen predlog je vlada avgusta sprejela sklep, po katerem nadzorniki za imenovanje direktorja potrebujejo soglasje pristojnega ministra in vlade.

Razpis za direktorja – družbo trenutno vodi Matjaž Vodušek – je bil javno objavljen 2. avgusta, že takrat pa je po nekaterih informacijah ministrica poskušala prek predsednice nadzornega sveta Mojce Soža preklicati razpis, a ji to ni uspelo. Vlada Marjana Šarca je nato sredi odprtega razpisa, to je 14. avgusta, na dopisni seji sprejela spremembo akta o ustanovitvi družbe Sodo.

Sprememba akta je omogočila, da po novem soglasje k imenovanju in razrešitvi direktorja družbe daje vlada kot skupščina, in sicer na podlagi soglasja ministrstva, pristojnega za energijo, torej ministrstva za infrastrukturo. Le dva dneva po spremembi, 16. avgusta, se je na odprti razpis ob Vodušku prijavil še en kandidat.


Vsem, ki želite ribariti v kalnem, sporočam, da bolj ko mi boste metali polena pod noge in več afer ko boste sproducirali, bolj bom grizla in sekala lovke, je dejala Bratuškova. FOTO: Tomi Lombar/delo
Vsem, ki želite ribariti v kalnem, sporočam, da bolj ko mi boste metali polena pod noge in več afer ko boste sproducirali, bolj bom grizla in sekala lovke, je dejala Bratuškova. FOTO: Tomi Lombar/delo


Nadzornica vpletanje zanika


Prva nadzornica družbe Mojca Soža je v izjavi, ki jo je dopoldne naslovila na medije, protikorupcijsko komisijo, premiera Marjana Šarca in Sodo, zapisala, da je zgrožena nad informacijami, ki so zakrožile včeraj.



V nadaljevanju je pojasnila, da aktualnemu direktorju mandat poteče komaj konec marca prihodnje leto in da so zaradi pritiska dveh preostalih članov – Damirja Ivanćiča in Izidorja Polanca – razpis objavili na vrhuncu poletnih dopustov. Njenega predloga, da bi ga podaljšali do konca septembra, nista podprla. Zaradi neprimernega termina je po njenih besedah pričakovano, da sta se nanj prijavila samo dva kandidata.



Po odprtju prispelih prijav je predlagala, da bi preverili nekatera področja poslovanja družbe – še zlasti zato, ker so v postopku pred državno revizijsko komisijo glede oddaje javnih naročil, ki poslovodstvu očita resne kršitve. Njen predlog ni naletel na plodna tla, člana nadzornega sveta pa sta postopek hotela pospešiti tudi zato, ker se je v družbi »pojavljal nemir«, je še dodala.
 

Bratuškova za talca vzela vlado


»Iz vseh medijskih poročil doslej nedvoumno izhaja, da je Alenka Bratušek pri izpeljavi načrta za talca vzela celotno vlado, na koncu celo zahtevala menjavo neposlušnega nadzornika in ga za nameček tudi zamenjala kar z dosedanjim direktorjem direktorata za energijo znotraj svojega resorja. Veriga dogodkov se sestavi v nenaključno sosledje in priča o nezaslišano brutalnem političnem intervencionizmu. Zares boleče za Šarčevo vlado pa je, da je pri njegovi izpeljavi hote ali nehote sodelovala,« danes ocenjujejo v Alternativni akademiji, ki jo vodi Darko Štrajn.

Prepričani so, da se bo premier moral hitro odločiti ter državljanom sporočiti, ali so zaznane nove prakse dejansko zgolj stare prakse, preoblečene v sveža oblačila po zadnji modi, s tem pa priznati, da »spodrsljaj« njegovega sekretarja stranke Braneta Kralja ni bil niti malo naključen, ali pa ostati zvest samemu sebi in zaradi kadrovskih apetitov nemudoma razrešiti svojo ministrico.
 

Pozna odstavitev Topolka, ki ni šel daleč


Ministrica se je včeraj znašla na tnalu tudi zaradi tega, ker je sveže odstavljeni Damir Topolko, do pred kratkim direktor direkcije za infrastrukturo, postal namestnik nove vršilke dolžnosti direktorice.

Za POP TV je zatrdila, da se to ni zgodilo z njenim blagoslovom, saj da so pristojnosti vršilke dolžnosti jasne ter da je Topolka izbrala izključno sama.

Ker je mandat začela 13. septembra lani, bi ji za zakonito Topolkovo zamenjavo skoraj zmanjkalo časa, saj zakon predvideva, da lahko funkcionar takšne menjave opravi v enem letu od prevzema mandata.

Kritizirali so jo tudi, ker je podprla družbo 2TDK, ki je razveljavila razpis za izbor izvajalca objektov za prečkanje doline Glinščice pri gradnji drugega železniškega tira Koper–Divača.

Preberite še:

Komentarji: